SEGRE

SANT JORDI CONFINAT 2020

Les llibreries resisteixen, amb vendes online

Els comerços es resignen a les compres virtuals de llibres en una diada atípica sense gaire públic || Els editors preveuen perdre la facturació d’un trimestre sencer

Els nens i nenes de Térmens van rebre roses i llibres dedicats.

Els nens i nenes de Térmens van rebre roses i llibres dedicats.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquesta vegada la pluja no va aixafar la festa sinó que va ser un virus invisible, impensable fa tot just uns mesos, que va tancar la majoria de les llibreries –algunes van poder obrir les portes almenys fins al migdia amb llicència de venda de premsa o papereria– i va buidar els carrers de passejants i clients. Les llibreries van resistir gràcies a les vendes per internet, a través de diverses plataformes que es van posar en marxa durant les últimes setmanes, encara que amb uns resultats molt allunyats dels d’un Sant Jordi habitual.

A la capital del Segrià, l’ambient literari d’altres anys va quedar en res. Els tradicionals actes institucionals; l’esmorzar de Sant Jordi amb autors de Pagès Editors; el popular vermut literari de la rambla Aragó, que en aquesta ocasió ja era enyorat després de tancar a la tardor la llibreria Punt de Llibre; les parades de desenes d’entitats i associacions de Lleida que atapeïen l’Eix Comercial..., tot va passar a millor vida esperant una pròxima cita, el 23 de juliol? La portaveu del Govern, Meritxell Budó, va afirmar que espera que es pugui celebrar aquesta diada alternativa d’estiu, però va avisar que “si les condicions sanitàries no ho permeten, no es farà”. El mateix president Quim Torra va assenyalar en una entrevista a El Punt Avui que existeix la possibilitat que Sant Jordi no pugui celebrar-se tampoc el 23 de juliol.

La plataforma d’internet de venda ajornada de llibres va superar ahir els 45.000 exemplars venuts

A l’espera d’esdeveniments, el president del Gremi d’Editors, Patrici Tixis, es va mostrar moderadament optimista que quan passi la pandèmia el mercat es pugui recuperar, però va insistir que no es pot comparar “el que avui passi amb uns altres 23 d’abril, perquè es pot perdre entre el 60 i 70% d’ingressos” en una jornada en la qual es facturaven més de 22 milions d’euros i es venien uns 1,6 milions d’exemplars. Això sí, va destacar que amb el confinament ha augmentat la venda electrònica de llibres en paper, que hauria passat d’un 15% a un 25%, i la d’ebooks, que abans suposava un 5% del total de vendes i ara s’ha més que doblat.

Per la seua part, la iniciativa online Llibreries Obertes, liderada per Òmnium Cultural i en què hi ha inscrits més de 25 establiments de les comarques de Lleida, va informar ahir a mitja tarda que ja s’havia aconseguit vendre més 45.000 llibres. Aquesta xifra suposa “una injecció directa i immediata” a les llibreries catalanes que ascendeix gairebé a un milió d’euros, va celebrar Òmnium, que espera que el nombre de llibres venuts continuï augmentant els pròxims dies, ja que la plataforma es mantindrà activa fins que les llibreries puguin reobrir. La plataforma de venda directa Libelista, amb comerços de tot l’Estat, va vendre durant el dia d’ahir més de 1.600 llibres, amb autors com Eva Baltasar (Boulder), Almudena Grandes (La madre de Frankenstein) i el lleidatà Carles Porta (Crims), entre els més sol·licitats.

Els nens i nenes de Térmens van rebre roses i llibres dedicats.

Els nens i nenes de Térmens van rebre roses i llibres dedicats.MAITE MONNÉ

tracking