SEGRE

POLÍTICA CULTURAL MESURES

El CoNCA demana més diners al Govern per “rescatar la cultura”

Considera que dels 31 milions estipulats només 21 són per a ajuts al sector

La lleidatana Margarida Troguet és la vicepresidenta del CoNCA.

La lleidatana Margarida Troguet és la vicepresidenta del CoNCA.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) va demanar ahir al Govern una aportació extraordinària per al pla de rescat de la cultura al considerar que dels 31 milions d’euros anunciats fa uns dies per la consellera Mariàngela Vilallonga només 21 corresponen a ajuts al sector. Els deu restants provenen de crèdits de l’Institut Catala? de Finances amb una càrrega financera que recaurà sobre l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), amb una reserva inicial de 350.000 euros que es traurà del pressupost del 2020. “Drenar un pressupost que ja era precari i insuficient i estava lluny del 2 per cent reclamat com a mi?nim imprescindible seria afegir precarietat a la precarietat”, va denunciar l’entitat, que va lamentar que entre les línies d’ajuda no incloguin les destinades a persones que treballen en el sector cultural “que, provinents del treball intermitent tan propi del sector, i avui a l’atur forçós, no reuneixen les condicions vigents per accedir a les prestacions d’atur i es troben amb greus problemes de subsistència”.

En aquest sentit, van destacar que el Canal d’Emergència Cultural del CoNCA té com a objectiu acompanyar i orientar els damnificats. Val a recordar que la gestora cultural lleidatana Margarida Troguet va prendre possessió l’any 2019 del càrrec de vicepresidenta de l’entitat i és una dels set membres del plenari.

El ministre de Cultura presentarà en un màxim de quinze dies mesures específiques per al sector

D’altra banda, el ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, va afirmar ahir que les “mesures específiques” per mitigar els efectes del Covid-19 al món de la cultura i “pal·liar els danys” s’aprovaran al Consell de Ministres del dimarts 28 d’abril o al del 5 de maig. Segons va manifestar el ministre, tant el seu departament com el d’Hisenda treballen en qüestions com la “protecció per atur en treballadors de la cultura” que, segons va recalcar, tenen peculiaritats com la “intermitència” o la “discontinuïtat”, la qual cosa “obliga” a tenir una “norma específica”.

El sector perdrà el 36,5% d’ingressos per culpa del coronavirus

El sector cultural estima que perdrà el 36,5% dels ingressos anuals per les mesures adoptades per la crisi sanitària, a causa que un 65% ha hagut de suspendre definitivament l’activitat i que una gran majoria creu que no podrà reprendre-la abans del tercer trimestre d’aquest 2020. Així es desprèn d’un estudi de l’Observatori de la Cultura de Fundació Contemporània, que es va donar a conèixer ahir i en el qual s’ha consultat una vintena de responsables d’institucions i empreses destacades del sector. Un 23% reconeix haver hagut de suspendre completament l’activitat, mentre que un 67% ha pogut continuar en teletreball però amb limitacions.

tracking