SEGRE

El Museu de Lleida documentarà la pandèmia de la covid-19 i preveu organitzar una exposició a finals d'any

Vista exterior del Museu de Lleida

Vista exterior del Museu de LleidaSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Museu de Lleida considera "absolutament necessari" documentar el moment històric "excepcional" que suposa la crisi sanitària de la covid-19, per tal d'explicar-lo ara i a les futures generacions. És per aquesta raó que des del museu lleidatà demanen la col·laboració de la ciutadania i entitats per tal que facin arribar materials rellevants, com ara documents visuals, musicals o físics, d'aquest confinament a causa de la pandèmia del coronavirus, "que ha trasbalsat la vida de les persones i ha provocat un enorme canvi, que modificarà la manera de ser, de relacionar-se, de moure's i de treballar". Un dels objectius del Museu de Lleida és poder fer una exposició temporal a finals del 2020.

La crida està dirigida a persones i entitats de la ciutat de Lleida i de l'àrea d'influència que l'envolta, i que és el territori que s'explica al discurs de l'exposició permanent del museu. L'objectiu és "documentar tots els aspectes d'aquesta crisi" com poden ser "els esforços de tot el personal sanitari; la situació de víctimes i afectats; els efectes del confinament en la societat, a nivell afectiu, econòmic, social, cultural i educatiu", a més de "totes les iniciatives que han anat sorgint al llarg d'aquest confinament". Així, el Museu de Lleida convida a la ciutadania a compartir aquests documents amb l'equipament, "per poder documentar aquest moment històric de la comunitat". Poden ser documents físics, vídeos, fotografies, textos, enregistraments sonors, o creacions, entre altres, "materials que ajudin a explicar aquesta experiència col·lectiva". De moment es podran enviar al correu electrònic museu@museudelleida.cat, on també es podrà sol·licitar més informació.

El museu lleidatà vol fer el relat d'aquests dos mesos de confinament, però també una memòria "d'allò que ha marcat la vida de les persones, el seus comportaments, pors, dolors i alegries"La proposta comptarà amb la col·laboració la Paeria de Lleida, el Museu d'Art Jaume Morera de Lleida i de l'Arxiu Històric de Lleida, que ja participa de la campanya de recollida de material sobre la pandèmia impulsada pels Arxius de Catalunya. El relat d'aquest projecte estarà vinculat al que s'està impulsant des de la Xarxa de Museus d'Història i Monuments de Catalunya (de la qual el Museu de Lleida en forma part) , amb la voluntat de "construir un relat nacional". Exposició temporal Un dels resultats d'aquesta recollida i documentació de material serà una mostra temporal que, mitjançant un relat lligat a través d'una part dels documents, explicarà el confinament i què ha suposat per a la societat del territori. L'exposició estarà comissariada per la periodista Anna Sàez, i comptarà amb un equip divers d'especialistes de diferents disciplines, que aportaran el seu punt de vista. L'objectiu és poder-la inaugurar a finals del 2020.

tracking