SEGRE

CINE CORONAVIRUS

El cine espanyol té més de 70 estrenes en espera

Productors i distribuïdors temen que moltes pel·lícules hagin d'ajornar-se fins al 2021 || En el millor dels escenaris les sales no reobriran fins al juny

Rodatge el 2019 a Gimenells de ‘Las niñas’, pendent d’estrena.

Rodatge el 2019 a Gimenells de ‘Las niñas’, pendent d’estrena.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de 70 produccions espanyoles estan en llista d’espera per ser estrenades en sales de cine, tancades des de la declaració de l’estat d’alarma el 13 de març passat, segons l’Acadèmia de Cine. El pla de desescalada del Govern central preveu la reobertura de les sales a la fase 2 –que a Lleida no arribarà fins al juny–, però a falta d’una data concreta i generalitzada continua regnant la incertesa. Fa setmanes que productors i distribuïdors proven de reajustar els seus calendaris i és previsible que moltes estrenes s’hagin d’ajornar al 2021.

La primera estrena espanyola ajornada es va anunciar el 6 de març, abans de la declaració de l’estat d’alarma, i va ser la comèdia Operación Camarón, que en principi havia d’arribar a les sales el 13 de març i es va ajornar al setembre. A l’abril s’havia de presentar la comèdia Salir del ropero, amb Rosa Maria Sardà, Verónica Forqué, Ingrid García Jonsson i David Verdaguer; també Una ventana al mar, amb Emma Suárez, o la nova de Javier Fesser, Historias lamentables,

cap de les quals no té ara per ara nova data adjudicada. El calendari ja està prou copat, a la qual cosa cal afegir la ferotge competència internacional, ja que la quota de pantalla del cine espanyol l’any passat va ser de només d’un 15%.

A l’estiu es preveu que s’estrenin les noves pel·lícules d’Icíar Bollaín, La boda de Rosa, amb Candela Peña i Sergi López; la segona entrega de la comèdia Padre no hay más que uno, de Santiago Segura, o Hasta el cielo, un nou thriller de Daniel Calparsoro amb Luis Tosar i Carolina Yuste.

També està pendent el llançament de l’última entrega de la trilogia del Baztán, Ofrenda a la tormenta, i El verano que vivimos, una ambiciosa producció romàntica amb Blanca Suárez i Javier Rey.

‘Las niñas’, amb escenes a Gimenells, pendent La llarga llista de títols espanyols pendents de data d’estrena inclou bona part de la programació del també cancel·lat Festival de Màlaga. El certamen de la Costa del Sol tenia previst exhibir Las niñas, l’òpera prima de la saragossana Pilar Palomero, amb diverses escenes rodades a l’estiu de l’any passat a Gimenells i que sí que va poder presentar-se al públic en l’última edició de la Berlinale, al febrer; la comèdia Superagente Mackey, d’Alfonso Sánchez; Orígenes secretos, de David Galán, o el thriller Bajocero, de Lluís Quílez, amb Javier Gutiérrez i Karra Elejalde. Per a l’últim quadrimestre de l’any també es preveu estrenar Nieva en Benidorm, d’Isabel Coixet, o la pel·lícula musical Explota, explota, amb cançons de Raffaella Carrà.

tracking