SEGRE

MEMÒRIA HISTÒRICA GUERRA CIVIL

Busquen familiars de víctimes del desembarcament de Mallorca

|

Busquen familiars de víctimes del

Busquen familiars de víctimes delSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat ha iniciat la recerca de familiars vius de víctimes del desembarcament republicà a Mallorca l’agost del 1936, en el qual apareixen com a desapareguts cinc lleidatans. La investigació es va iniciar arran d’un conveni de col·laboració amb el Govern balear en la recerca de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme. L’objectiu és buscar parents que donin mostres de l’ADN per incorporar-les al Programa d’Identificació Genètica per poder identificar les restes, ja que el Govern balear està estudiant la viabilitat de l’excavació de les fosses.

La Direcció General de Memòria Democràtica ha pogut documentar els noms i dades biogràfiques de 192 víctimes mortes o desaparegudes durant els combats a l’illa. Una recerca elaborada a partir de les investigacions dels historiadors Jordi Oliva i Gonzalo Berger i la xifra anirà augmentant a mesura que aparegui nova informació. A la llista apareixen cinc lleidatans. Joaquim Casanovas Varela, nascut a Galícia i veí de Lleida o Cervera en el moment d’incorporar-se a les files republicanes. També apareix Víctor Roigé Cabré, natural del Soleràs i veí de Barcelona, així com els veïns de Monistrol de Montserrat Manuel Alòs Pons, natural d’Albesa; i Ramon Barrufet Timoneda, nascut a Puigverd de Lleida. La llista també inclou Josep Piró Puy, de Torregrossa i que tenia 22 anys. Els historiadors també han documentat la presència de Simeó Cabasés Serra al desembarcament. Nascut a Alcarràs i veí de Manresa, tenia 30 anys i la Generalitat indica que en aquest cas no necessita la recerca de familiars.

El Govern balear estudia exhumar fosses i la Generalitat busca l’ADN de desapareguts a Mallorca

El departament de Justícia es posarà en contacte amb els municipis de procedència de les víctimes per poder buscar familiars vius. Les mostres de l’ADN s’utilitzaran per identificar les restes de les fosses, que actualment podrien estar en un estat precari a causa de les actuacions urbanístiques, els saquejos i els temporals. El desembarcament de Mallorca va ser una expedició republicana ideada des de Catalunya per intentar recuperar l’illa, que estava en mans dels franquistes. Estava formada per 8.000 milicians catalans, voluntaris d’altres països i un grup de balears. L’operació va acabar amb la retirada de les tropes republicanes i centenars de morts.

Prop de 500 lleidatans figuren a la llista de desapareguts de la Guerra Civil, segons dades del Govern. Fins ara, la Generalitat ha exhumat dotze fosses comunes a la província de Lleida en les quals han trobat restes de 170 persones.

tracking