SEGRE

CULTURA POPULAR PUBLICACIONS

L'Ecomuseu rescata la figura d'Enric Vigo, folklorista del Pallars

Va divulgar danses de l'Alt Pirineu al segle XX

L’historiador Ignasi Ros, amb el volum que acaba de publicar-se.

L’historiador Ignasi Ros, amb el volum que acaba de publicar-se.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ecomuseu de les Valls d’Àneu i l’editorial Garsineu han recuperat de l’oblit la figura del músic i dansaire pallarès Enric Vigo, fundador de l’Orfeó Canigó i una de les persones clau en l’eclosió i la divulgació de les danses de l’Alt Pirineu a Catalunya a començaments del segle XX.

Aquest rescat es fa a través de la publicació del llibre inèdit Records de les danses antigues de la meva terra, un manuscrit del 1912 que es conserva a l’Arxiu de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya a l’Abadia de Montserrat que recull 140 danses i el seu context etnogràfic. L’obra és fruit de l’estudi i la transcripció que ha fet durant quatre anys l’historiador Ignasi Ros. L’historiador va explicar que Vigo “va ser un ambaixador de les danses del Pirineu lleidatà a Barcelona en un moment d’efervescència cultural amb el naixement de les sardanes i els esbarts dansaires”.

Vigo va ser un precursor dels esbarts dansaires i va ‘exportar’ a Barcelona balls propis del Pirineu

A començaments del segle XX, quan la sardana va irrompre a Barcelona, Vigo es va interessar per aquesta dansa, alhora que hi va divulgar balls populars del Pallars i l’Alt Urgell com l’Hereu Riera, la Bolangera, el Ball Pla, l’Esquerrana i les Corrandes.

El llibre, de 380 pàgines i 58 més de treballs introductoris, inclou un pròleg de l’exconseller de Cultura i exdirector general de Cultura Popular Lluís Puig, una anàlisi de l’etnomusicòloga Anaís Falcó Ibáñez sobre el significat i l’originalitat de l’aportació del manuscrit de Vigo i una aproximació biogràfica a la vida de l’autor i a la història del manuscrit a càrrec del mateix Ignasi Ros.

Per la seua banda, el responsable de l’editorial Garsineu, Francesc Prats, va valorar positivament el fet que es recuperi la figura d’un dels precursors dels esbarts dansaires.

tracking