SEGRE

POLÍTICA CULTURAL DISTINCIONS

Balaguer reconeix la figura i la carrera de Maria del Mar Bonet

Premi Comte Jaume d'Urgell, 'ex aequo' amb l'espai 'InfoK' del canal Super3

Maria del Mar Bonet, en un recital el febrer passat a Begues.

Maria del Mar Bonet, en un recital el febrer passat a Begues.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cantant i compositora mallorquina Maria del Mar Bonet i l’informatiu infantil InfoK del canal Super3 de Televisió de Catalunya van ser distingits ahir ex aequo amb el Premi Comte Jaume d’Urgell 2020, un reconeixement honorífic creat el 1990 pel consell comarcal de la Noguera i que des del 2012 atorga cada any l’ajuntament de Balaguer.

Aquest guardó distingeix persones i entitats dels territoris de parla catalana que, per “la seua força cultural, la seua original trajectòria i la gran capacitat de comunicació del seu treball i obra, fan que siguin exemples per fer més gran i més rica la xarxa natural i real dels Països Catalans i dels seus ciutadans”.

El jurat del guardó va recordar el compromís per les llibertats de la popular cantant mallorquina

El jurat va distingir Maria del Mar Bonet com a “referent de la música tradicional del Mediterrania i figura destacada del moviment de la Nova Cançó catalana amb més de cinc dècades de carrera”.

Per això, li va atorgar el premi per “la seua trajectòria amb una empremta musical i cultural profunda, diversa i única i pel seu compromís amb les llibertats individuals i col·lectives dels països de parla catalana convertint-se les seues cançons i la seua música en un pont de comunicació i cultura per a totes les generacions i la història”. Bonet rebrà aquesta distinció honorífica ex aequo amb el programa InfoK, primer i únic espai informatiu de tot l’Estat pensat per a nens.

Aquest programa, que va nàixer el 2001, s’emet pel Super3, el canal infantil de Televisió de Catalunya. En aquest sentit, el jurat li va atorgar el premi per “la seua gran tasca comunicativa i cultural, rigorosa, pedagògica i de servei públic, per a tots els nens dels territoris de parla catalana”.

També “per demostrar que la llengua catalana pot explicar la realitat de les qüestions d’interès informatiu de casa i del món als més petits, per tots els mitjans, com fan els països que eduquen els seus nens com ciutadans de ple dret que són de la societat”.

L’entrega del guardó s’ajorna fins a la tardor

L’entrega del Premi Comte Jaume d’Urgell als guanyadors, prevista per aquest cap de setmana que ve, s’ha ajornat a causa de la pandèmia fins a la tardor i l’ajuntament de Balaguer estudia la possibilitat de programar l’acte durant les Festes del Sant Crist, a començaments de novembre. El guardó és una reproducció a escala real del segell que utilitzava el comte Jaume d’Urgell (1380-1433).

Durant les primeres edicions d’aquest reconeixement, van rebre el premi entitats com Acció Cultural del País Valencià, la revista El Temps, el filòleg Joan Corominas o el cantant Joan Manuel Serrat. L’any passat, el van rebre ex aequo l’escriptor i professor Joan Francesc Mira i el mitjà de comunicació digital Racó Català, i el 2018, el cineasta Ventura Pons i el Museu de Lleida.

tracking