SEGRE

LITERATURA GUERRA CIVIL

“Oblidar no és la solució”

L'escriptora Care Santos presenta la novel·la 'Seguiré els teus passos', ambientada al Pallars Jussà || Convida a debatre sobre la memòria i el passat col·lectiu

Presentació virtual de la novel·la de Care Santos a la nova llibreria Ona de Barcelona.

Presentació virtual de la novel·la de Care Santos a la nova llibreria Ona de Barcelona.COLUMNA EDICIONS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’escriptora Care Santos (Mataró, 1970) va presentar ahir Seguiré els teus passos (Columna), una novel·la que sacseja la memòria i s’enfronta a la necessitat de conèixer la veritat del passat. Santos manté la protagonista de l’anterior novel·la, Tot el bé i tot el mal (2018, Columna), Reina, que inicia un viatge al Pallars Jussà després de saber que algú pretén obrir la tomba del seu pare, que va morir 44 anys enrere en estranyes circumstàncies a Conques. Amb el 26 de gener del 1939 com a data clau en la història, dia en què Barcelona va ser ocupada per les tropes de Franco, Santos convida a obrir el debat sobre si la memòria s’ha de mantenir viva o oblidar. Segons el seu parer, la societat ha de buscar una manera de viure tranquil·la amb el passat de la Guerra Civil, “que és tan viu que de vegades fa por”.

La novel·la havia de presentar-se el 18 de març, una data ajornada a causa del confinament, i que coincideix amb els 25 anys de trajectòria de Care Santos com a escriptora. “Una de les autores més consolidades del mercat català i castellà”, va dir l’editora Glòria Gasch ahir en una roda de premsa telemàtica des de la nova llibreria Ona de Barcelona. L’edició en castellà s’ha publicat a Destino, amb la traducció de la mateixa escriptora. No és una novel·la sobre la guerra, sinó sobre les conseqüències de la Guerra Civil, amb la meitat de personatges partidaris de recordar el passat i l’altra meitat d’oblidar i deixar de banda la memòria. “Està bé que pensem en quin costat estem”, va dir Santos, per a qui “les dos posicions tenen raó”.

Un dels avis de l’autora nascut en un poble de Sevilla va acabar vivint en terres lleidatanes

En aquesta nova novel·la, Reina deixa la seua ocupació per cuidar-se del seu fill i s’“aïlla” a Conques, al municipi d’Isona i Conca Dellà. “Allà digereix tot el que li passa. Ella vol treballar i tornar a tenir una vida plena de coses”, va detallar Santos. El pare de la Reina és un dels protagonistes d’aquesta novel·la que, malgrat que conserva personatges de Tot el bé i tot el mal, té un grapat de nous personatges procedents del Pallars i basats en gent real que l’autora ha conegut al territori, i que plasma també amb la parla i el vocabulari propi del Pallars.

tracking