SEGRE

JUNYJULIOLAGOST

L'agenda festiva, en l'aire

La incertesa per les exigències sanitàries i la falta de mesures específiques obliguen a cancel·lar o reprogramar la majoria dels actes previstos per al juny i el juliol || Els esdeveniments que encara queden lluny esperen a veure com evoluciona la pandèmia i d'altres se celebraran simbòlicament

Baixada de les falles de Durro.

Baixada de les falles de Durro.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’agenda festiva programada per aquest estiu a les comarques de Lleida s’ha vist seriosament condicionada per la pandèmia del coronavirus. S’ha de destacar que l’evolució favorable de la situació sanitària deixa entreveure un raig d’esperança per a aquells esdeveniments que ocupen un lloc més llunyà en el calendari, per la qual cosa els organitzadors ja estudien com fer-los de manera adequada adaptant-ne el format, limitant l’aforament o fins i tot retransmetent-los per streaming, amb l’objectiu que no suposin cap risc per als assistents. Així mateix, gran part dels que estaven programats per als mesos de juny i juliol han estat suspesos o ajornat a causa de les exigències sanitàries i a la falta de mesures específiques una vegada arribada l’anomenada nova normalitat, mentre que d’altres tindran actes simbòlics en lloc seu a fi de no perdre la tradició.

Festes populars com la Festa de l’Enramada de Guissona, l’Aquelarre de Cervera, la Diada dels Raiers de la Noguera Pallaresa de la Pobla o el festival Esbaiola’t d’Esterri d’Àneu han optat per celebrar-se en la data prevista però adaptant el format. Per a l’Enramada, l’ajuntament de Guissona mantindrà les catifes de Corpus al carrer a nivell familiar, però no es podran compartir els materials i serà el mateix consistori el que proveirà de gespa, serradures i escorça els participants. Pel que fa a l’Aquelarre, s’instal·laran grades als dos costats de la plaça perquè el públic local i comarcal pugui veure l’espectacle i, a més, aquest s’emetrà en streaming per al públic en general. L’Esbaiola’t, per la seua part, adaptarà la programació i els espais, tots els actes seran amb aforament limitat i els assistents hauran de comprar les entrades de manera electrònica.

D’altres han optat per celebrar-se més endavant, amb l’esperança que la situació estigui llavors més controlada. És el cas del Circ Picat d’Alpicat, que s’ha traslladat del juny al setembre i se centrarà en companyies catalanes, amb la qual cosa adquirirà un format de fira de proximitat. També el Galacticat de Tàrrega, la Mostra de Cinema Fantàstic i de Terror de Ponent, que l’any passat va tenir lloc aquest mateix cap de setmana, se celebrarà finalment del 21 al 25 d’agost, doblarà els dies (de tres a cinc) i habilitarà més espais de projecció.

Així mateix, hi ha molts esdeveniments sobre els quals encara no s’ha pres cap decisió, com la tradicional Crema Deth Haro de Les i el Retaule de Sant Ermengol o el Ball Cerdà de la Seu d’Urgell. Respecte a aquests dos últims, l’ajuntament de la Seu ha optat per esperar als protocols definitius del Procicat, a fi de valorar les condicions en les quals es podrien celebrar.

Finalment, hi ha els que, a causa de la incertesa de la situació actual, ja han estat cancel·lats o, al seu lloc, només se celebraran de manera simbòlica. És el cas de les falles, un dels esdeveniments més freqüentats cada estiu al Pirineu, que s’han suspès a gairebé tots els pobles que segueixen la tradició, encara que alguns com Vilaller o València d’Àneu preparen actes simbòlics i restringits als veïns. Una cosa semblant estudien els organitzadors de la Trobada d’Acordionistes del Pirineu, a l’Alt Urgell, que sospesen la possibilitat de fer únicament un concert testimonial a finals d’estiu.

?

Lleida

Molts pobles de les comarques de Lleida ja estudien com celebrar les festes aquest estiu adaptant-les a l’emergència sanitària, amb l’objectiu que no suposin un risc per als habitants ni els visitants. La majoria de festes de la comarca, fins a 87, es concentren a l’agost, en el marc de la celebració de la Mare de Déu. Així, molts pobles tenen clar que les d’aquest any no seran unes festes convencionals. És el cas de Rialp, al Sobirà, on el seu alcalde, Gerard Sabarich, va assegurar que “tot i que encara no hi ha cap decisió definitiva, el més segur és que aquest any es redueixin a algun ball de tarda i activitats per als més petits”.

Val a destacar que aquesta dinàmica, que es repetirà en molts altres llocs, afectarà directament la indústria que hi ha darrere de les festes majors –músics, promotors, tècnics, muntadors d’escenaris...–, que en aquests moments veu el futur molt negatiu, sobretot perquè encara no està ben definida la nova normalitat quant a la música en viu. En aquest sentit, l’Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya calcula que s’han suspès ja més de 10.000 esdeveniments, la qual cosa representarà unes pèrdues de 110 milions d’euros per al sector de la música en viu. Per aquest motiu insten a no cancel·lar esdeveniments així com mesures urgents per part de les administracions.

Baixada de les falles de Durro.

Baixada de les falles de Durro.SEGRE

Baixada de les falles de Durro.

Baixada de les falles de Durro.SEGRE

Baixada de les falles de Durro.

Baixada de les falles de Durro.SEGRE

Baixada de les falles de Durro.

Baixada de les falles de Durro.SEGRE

Baixada de les falles de Durro.

Baixada de les falles de Durro.SEGRE

Baixada de les falles de Durro.

Baixada de les falles de Durro.SEGRE

tracking