SEGRE

POLÍTICA CULTURAL CINE

La Paeria confirma el 'divorci' amb el Centre Llatinoamericà per a la Mostra

Volia incloure el certamen en un nou festival que naixerà a l'octubre, però l'entitat ho va rebutjar

El director Lluís Miñarro va entregar el 2019 a Lola Dueñas l’últim premi d’honor de la Mostra.

El director Lluís Miñarro va entregar el 2019 a Lola Dueñas l’últim premi d’honor de la Mostra.MAGDALENA ALTISENT

Creat:

Actualitzat:

El regidor de Cultura de Lleida, Jaume Rutllant, va confirmar ahir a SEGRE que la Paeria no oferirà suport econòmic ni organitzarà una futura edició de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya després que l’impulsor històric del certamen, el Centre Llatinoamericà de Lleida, declinés incloure’l com una secció del nou festival cinematogràfic que l’ajuntament té previst estrenar a l’octubre.

La Paeria vol presentar aquest nou esdeveniment audiovisual el proper mes de juliol, “un projecte en el qual participarà el teixit associatiu i cultural de Lleida, amb la incorporació de públic jove, que tindrà en compte el factor d’internacionalització per projectar la marca Lleida i que fomentarà els nous llenguatges audiovisuals per abraçar tota mena de creadors”.

El president del Centre va recordar que la Paeria ja va retallar l’aportació un 50% en els últims anys

Rutllant va explicar que “vam oferir al Centre Llatinoamericà integrar la Mostra en aquest nou festival perquè tindria lloc com una secció del certamen, en el marc d’un àmbit de mirada més global, internacional, però va declinar l’oferta”. En aquest sentit, el regidor de Cultura va avançar que el Som Cinema, que se celebra també a la tardor, “sí que s’inclourà en aquest nou festival perquè els seus organitzadors van contemplar que pot ser una via interessant”.

El president del Centre Llatinoamericà, Osvaldo Francia, també va confirmar aquesta oferta municipal per mantenir la Mostra que, tanmateix, va qualificar d’“insignificant” (vegeu el desglossament).

Rutllant va lamentar que una pròxima edició del certamen de cine llatinoamericà pugui celebrar-se sense el logo de la Paeria. “Si fóssim riquíssims, ens encantaria poder organitzar com més coses millor a la ciutat, però ara volíem optimitzar els recursos existents i concentrar energies, sobretot amb el Som Cinema i la Mostra, actualitzant-los amb noves propostes”, va assegurar. “A l’arribar a la Paeria, ens vam trobar amb una important limitació de recursos econòmics, que s’ha anat agreujant quan hem anat rascant i ara hem d’optimitzar-los al màxim i optar per defensar el nostre model audiovisual”, va afegir el regidor. Un model que, “després de mesos de reunions amb experts, assessors i professionals del sector”, es canalitzarà a través de dos vies: “D’una banda, l’Animac, una mostra de cine d’animació amb entitat pròpia, amb un tipus de públic jove que ens interessa, un esdeveniment de caràcter estratègic que fins i tot es potenciarà de cara a l’any que ve en la 25 edició amb l’entrada amb força en l’organització de la Diputació; i d’altra banda, amb el nou festival que preparem de cara a l’octubre, amb diferents seccions, ja sigui amb la producció catalana, ja sigui amb àmbits de mirada més internacional en el qual podria haver-se inclòs la Mostra”.

“Volem desplegar una política cultural per a la nova Lleida del segle XXI, amb un públic jove i divers”, va afegir Rutllant.

Val a recordar que el grup socialista de la Paeria va lamentar dimecres en un comunicat la supressió del suport econòmic al festival llatinoamericà. El PSC va assegurar que Lleida perdrà “la internacionalització” en l’àmbit cultural si la Mostra deixa de celebrar-se. Rutllant va respondre ahir qualificant de “paradoxal que ens culpin d’haver acabat amb el festival, ja que podríem reflexionar sobre la inversió de la Paeria en els últims anys a la Mostra, i també en l’àmbit de la cultura, un sector que els anteriors governs municipals han anat escanyant a poc a poc”.

“La Mostra seguirà amb o sense Paeria, potser en una altra ciutat catalana”

El president del Centre Llatinoamericà de Lleida, Osvaldo Francia, va confirmar l’oferiment de la Paeria d’integrar la Mostra en el futur nou festival audiovisual de la ciutat, però “seria una cosa extraordinàriament insignificant, que empobriria la qualitat d’un esdeveniment internacional de 25 anys d’història”. Francia va comentar que “convertir la Mostra en una secció paral·lela d’un festival, amb una jornada amb la projecció de tres o quatre pel·lícules o un petit magazín, no és una solució satisfactòria”. Per això, el president de l’entitat que va gestar el certamen el 1995 va assegurar que, “en la mesura de les nostres possibilitats, la Mostra seguirà amb o sense el suport de l’ajuntament, buscant els recursos on sigui i provant sempre de remuntar-nos al caràcter internacional del festival”. Francia va assenyalar fins i tot que, “en el cas que no pogués fer-se a Lleida, estudiem organitzar-la en altres ciutats de Catalunya”, i va recordar que l’esdeveniment va incorporar en el seu nom des de la desena edició, el 2006, el cognom de Catalunya en lloc del de Lleida. “Ja tenim dos o tres ciutats disposades a acollir la Mostra, encara que la nostra prioritat sempre serà Lleida”, va revelar el president del Centre Llatinoamericà. Francia també va lamentar que des de l’ajuntament “diguin que la Mostra no desperta gaire interès en la ciutat, però ja hem rebut més de 200 trucades de gent i entitats preguntant-se el perquè d’aquesta situació. Hi ha un consens social a favor del festival però la Paeria no ho creu així”. De tota manera, Francia va recordar que “en els últims 4 o 5 anys l’anterior govern municipal va retallar un 50% la seua aportació: de més de 90.000 euros vam acabar l’any passat amb només 45.000”.

tracking