SEGRE

Puja l'ús del mòbil per a les notícies i augmenta el pagament per les digitals

El 73% dels espanyols s’informa en mitjans periodístics locals

Puja l'ús del mòbil per a les notícies i augmenta el pagament per les digitals

Puja l'ús del mòbil per a les notícies i augmenta el pagament per les digitalsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’estudi de Digital News Report 2020 indica que augmenta el pagament per notícies digitals i continua l’ascens del telèfon mòbil com a dispositiu estrella per al consum de notícies. De fet l’informe conclou que el 73% dels internautes a Espanya utilitza el mòbil amb aquesta finalitat després de créixer en un any set punts aquest ús informatiu, i a més és el dispositiu principal per al 58%. Segons el treball, tot just quatre de cada deu usuaris espanyols continua consultant notícies a l’ordinador, el dispositiu més popular fins el 2017 i que només manté aquesta condició entre els majors de 65 anys.

Les funcions en línia de les televisions intel·ligents i connectades (24%) superen a les tauletes (17%), mentre que els altaveus intel·ligents (3%) i els rellotges (2%) experimenten tímids augments.

L’informe destaca també que el 12,2% dels usuaris van pagar per informació digital durant l’any passat, la qual cosa suposa un increment del 2,2% que precedeix a noves iniciatives de cobrament impulsades pels mitjans i encaixa amb una tendència global de creixement d’usuaris que paguen per notícies digitals. Encapçalen aquest corrent països nòrdics com Noruega (42%), Suècia (27%) i Finlàndia (19%), però també Estats Units (20%).

El perfil d’internauta que paga per notícies online és un home menor de 35 anys amb un alt nivell d’estudis i ingressos, que manifesta molt interès en la informació i en la política.

En el cas d’Espanya, el 62,5% dels usuaris de notícies a internet està totalment o molt interessat en notícies locals i autonòmiques, però només té interès un de cada tres joves de 18 a 24 anys (34%). Els diaris i els seus llocs web són la principal font de notícies de proximitat a totes les franges d’edat (per a un 47%), seguits per les televisions i els seus mitjans digitals (39%).

El 73% s’informa en mitjans periodístics locals i el 50% també està al dia de les notícies més properes directament a través de fonts locals no periodístiques, com institucions, grups i persones individuals.

Altres dades reflecteixen que el 68% dels adults espanyols que s’informen a internet combina almenys cinc o més mitjans tradicionals al llarg de la setmana.

L’audiència dels diaris ja és principalment digital, mentre que les televisions se segueixen sobretot en la seua emissió convencional i un 58% consulta alguna marca informativa que exerceix la seua activitat només o principalment en línia.

Segons el Digital News Report 2020, només un 36% dels internautes espanyols declara confiar habitualment a les notícies, el nivell més baix de credibilitat informativa des de 2015 (34%) i un 7% menys que l’any passat, i la xifra arriba al 42% quan es tracta dels mateixos mitjans que consumeix, un 6% menys que el 2019.

La majoria dels usuaris espanyols culpa el govern, els polítics i els partits nacionals de ser els principals responsables de la desinformació (49%), seguits dels periodistes (15%) i de la ciutadania (11%).

Quant a les fonts d’accés a la informació, el 44% dels usuaris de notícies diu que ho fa principalment a través de xarxes socials i cercadors, sent Facebook (44%), WhatsApp (34%) i YouTube (25%) les que lideren l’ús informatiu, mentre que es recupera Twitter (20%) i creix Instagram (17%).

El treball, considerat el més complet sobre el consum d’informació digital i que combina una anàlisi qualitativa juntament amb enquestes a més de 80.000 persona de 40 països, està coordinat pel Reuters Institute for the Study of Journalism de la Universitat d’Oxford i la informació relativa a Espanya ha estat realitzada per la Universitat de Navarra.

tracking