SEGRE

LITERATURA GUARDONS

La canadenca Anne Carson, 'Princesa de les Lletres'

Poeta i assagista establerta a EUA, novena dona a guanyar el premi || Va ser el 2019 una de les grans favorites al Nobel

Foto d’arxiu de la poeta i assagista canadenca Anne Carson.

Foto d’arxiu de la poeta i assagista canadenca Anne Carson.FUNDACIÓN PRINCESA DE ASTURIAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La poeta i assagista canadenca Anne Carson, autora d’una obra innovadora en la qual la vitalitat del pensament clàssic li serveix com a mapa per dilucidar les complexitats del moment actual, es va convertir ahir en la novena dona, la tercera consecutiva (després de Siri Hustvedt i Fred Vargas), a obtenir el Premi Princesa d’Astúries de les Lletres, dotat amb 50.000 euros. Segons el jurat, que va concedir el guardó després d’una reunió telemàtica pel coronavirus, Carson (Toronto, 1950) “ha assolit en els diferents àmbits de la seua escriptura cotes d’intensitat i solvència intel·lectual que la situen entre els escriptors més destacats del present”.

Una de les grans favorites al Nobel de Literatura 2019, l’assagista, traductora, poeta i professora va arribar al món de la cultura clàssica a partir d’una edició bilingüe dels poemes de Safo, que va trobar en una llibreria i que va canviar per sempre la seua vida. Especialista també en literatura comparada, antropologia, història i publicitat, Carson és, segons el parer de la crítica, una de les escriptores més exquisides i erudites de la literatura contemporània.

L’entrega dels premis Princesa d’Astúries està prevista per al 16 d’octubre a Oviedo

Entre la seua obra, destaca la novel·la en vers Autobiography of Red (1998). Des que el 2007 l’editorial Pre-Textos va publicar en castellà Hombres en sus horas libres (2001), l’auge d’aquesta poeta profundament reservada, solitària i aspra –com l’han qualificat alguns– no va deixar de créixer. A aquesta obra la va seguir l’assaig La belleza del marido (2002), una altra de les seues obres més conegudes al costat d’Albertine (2014), en què va obrir un nou camí perquè els lectors de Marcel Proust “revisin” el món de A la recerca del temps perdut. Editors de segells com Pre-Textos, El Vaso Roto o Lumen, responsables de la publicació a l’estat de la seua obra, van celebrar el guardó a una autora “poc coneguda” a Espanya i que fins ara no comptava amb grans vendes dels seus llibres. “Ens les hem vist i desitjat per vendre els seus llibres, però ara ens truquen tots els distribuïdors”, van reconèixer encantats.

tracking