SEGRE

HBO Max recupera 'Lo que el viento se llevó', però amb advertiment sobre racisme

La cinta va despertar una polèmica internacional fa dos setmanes

Un fotograma de 'Lo que el viento se llevó'.

HBO Max recupera 'Lo que el viento se llevó', però amb advertiment sobre racisme

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La plataforma digital HBO Max va recuperar la pel·lícula "Lo que el viento se llevó" al seu catàleg dels Estats Units amb l’advertència que la cinta "nega els horrors de l’esclavitud" i un vídeo que contextualitza les representacions racistes de l’obra de 1939. Abans de l’emissió de la pel·lícula, la doctora universitària i especialista en cinema Jacqueline Stewart (Universitat de Chicago) argumenta en una introducció que "aquest drama èpic de 1939 ha de veure’s en la seua forma original, contextualitzar-se i debatre’s". En la presentació, la professora universitària matisa que la pel·lícula "no va ser elogiada universalment" en la seua estrena, ja que "dóna la imatge del sud nord-americà" abans de la guerra d’Independència "com un escenari romàntic i idíl·lic que tràgicament s’ha perdut". "El tractament del món a través de la lent de la nostàlgia nega els horrors de l’esclavitud i el seu llegat de desigualtat racial", assegura. Tanmateix, encara que admet que "pot ser incòmode", considera "important que les pel·lícules clàssiques de Hollywood estiguin disponibles en la seua forma original".

"Lo que el viento se llevó" s’emet de manera íntegra i sense censura, com va prometre la plataforma quan va despertar una polèmica internacional en retirar la cinta del seu catàleg fa dos setmanes de manera "temporal".

A més, juntament amb la pel·lícula se suggereix el visionament d’un debat d’experts titulat "The Complicated Legacy of 'Gone With the Wind'" (El complex Llegat de "Lo que el viento se llevó"). La notícia va causar controvèrsia, encara que la cinta de 1939 ha estat criticada durant anys per oferir una visió idealitzada de l’esclavitud i perpetuar estereotips racistes.

El període històric en què es basa el film, i la novel·la original, és un capítol encara discutit en la societat nord-americana ja que els estats del sud volien proclamar la independència en negar-se a abolir l’esclavitud.

El moviment coincideix amb la decisió d’altres companyies com Disney que inclou l’etiqueta "aquest programa es presenta com es va crear originalment, pot contenir representacions culturals obsoletes" en clàssics antics que contenen picades d’ull i detalls que sota la mirada del segle XXI passarien per racistes i desfasats.

"Lo que el viento se llevó" va ser acusada en la seua època per activistes com el guionista afroamericà Carlton Moss, que va criticar les estereotipades caracteritzacions dels personatges negres per ser "mandrosos, matussers, irresponsables" i mostrar una "radiant acceptació de l’esclavitud". Quan l’actriu afroamericana Hattie McDaniel va guanyar l’Òscar per la seua interpretació d’una esclava es va haver d’asseure separada dels seus companys al final de la sala per les lleis de segregació racial.

Altres pel·lícules que han estat assenyalades de manera similar són "El naixement d’una nació" (1915) i "Cançó del sud" (1946), esborrada del catàleg de Disney i focus de protestes des del dia de la seua estrena que l’acusaven de ridiculitzar la població negra i justificar l’esclavitud.

tracking