SEGRE

PATRIMONI INICIATIVES

Alerten que el patrimoni històric de Lleida perilla

Manifest reivindicatiu d'una desena d'entitats culturals de la ciutat || Denuncien l'estat de deixadesa de diversos monuments

Representants d’entitats de Lleida, ahir davant del tossal de Moradilla, que reclamen conservar.

Representants d’entitats de Lleida, ahir davant del tossal de Moradilla, que reclamen conservar.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una desena d’entitats culturals i socials de Lleida, liderades pel Centre d’Estudis Comarcals del Segrià, van presentar ahir un manifest per reclamar a les administracions, i en primer terme a la Paeria, més atenció i inversió econòmica per a la conservació i difusió del patrimoni cultural, en especial per a un enclavament d’interès natural, arqueològic i històric com el tossal de Moradilla, entre Lleida i els Alamús. Entitats com la Fundació Orfeó Lleidatà, l’Ateneu Popular de Ponent, Arts de Ponent, Amics de la Seu Vella, la Festa de Moros i Cristians de Lleida, Somriure Solidari o l’Atlètic Club Templers, entre d’altres, es van sumar a la reclamació, que es va escenificar als peus del tossal, amb la torre de telegrafia òptica del segle XIX en ruïnes a dalt, “un element que molta gent de Lleida no sap ni tan sols que forma part del terme municipal de la ciutat”, va lamentar la presidenta del Centre d’Estudis, Xus Llavero. Aquest turó, com va publicar SEGRE dijous passat, també compta amb restes arqueològiques d’època ibèrica i medieval, així com trinxeres de la Guerra Civil. Llavero va criticar que a Lleida s’estan perdent molts elements patrimonials i va reclamar en aquest sentit una política cultural i de patrimoni per recuperar “les nostres estimades pedres”. Al manifest també es critica l’estat actual de deteriorament d’àrees del patrimoni de la ciutat com les muralles i baluards del Turó de la Seu Vella i de Gardeny, el molí de Cervià, la séquia de Torres, el monestir de Sant Ruf o Lo Vilot de Sucs.

Examen a les lloses del segle XIV ocultes al claustre La directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Elsa Ibar, va examinar ahir a la Seu Vella les lloses amb gravats del segle XIV que es van trobar durant els treballs de restauració de la coberta del claustre del monument, com va avançar SEGRE el passat 20 de juny. S’ha de recordar que es tracta d’uns 200 metres quadrats de rajoles que estaven ocultes sota la coberta, amb anotacions úniques a Catalunya de la traceria dels arcs gòtics del claustre. La desena d’entitats lleidatanes que demanen més protecció han denunciat el deteriorament del Turó de la Seu Vella, com es veu en aquesta imatge d’ahir.

Representants d’entitats de Lleida, ahir davant del tossal de Moradilla, que reclamen conservar.

Representants d’entitats de Lleida, ahir davant del tossal de Moradilla, que reclamen conservar.MAGDALENA ALTISENT

tracking