SEGRE

POLÍTICA CULTURAL ARTS ESCÈNIQUES

Lleida rebutja un projecte teatral internacional per a joves finançat per la UE i que se n'anirà a Girona

La Paeria renuncia a un projecte cooperatiu internacional subvencionat per la UE al·legant falta de recursos || Hi participen ciutats com Torí, Praga, Lisboa o Friburg, i havia de seleccionar deu joves lleidatans d'entre 18 i 25 anys || El festival Temporada Alta de Girona pren el relleu de la capital lleidatana

Espectacle 'Power of Diversity', dels alemanys Pan.Optikum.

Espectacle 'Power of Diversity', dels alemanys Pan.Optikum.PAN.OPTIKUM

Creat:

Actualitzat:

El 29 de maig passat, la Comissió Europea va comunicar el seu vistiplau –amb subvenció milionària inclosa– al projecte teatral People Power Partnership, impulsat des de la companyia alemanya Pan.Optikum i amb la participació prevista de joves de 13 ciutats de deu països de tot Europa, entre aquestes Lleida. La candidatura de la capital del Segrià es va forjar l’any passat de la mà del llavors encara director d’arts escèniques de la Paeria, Llorenç Corbella, cessat en el càrrec el mes de desembre passat pel nou equip de govern municipal. Però la feliç notícia de l’aprovació del projecte per part de la UE va esdevenir “sorpresa” quan Corbella va rebre la notícia el mes passat que la regidoria de Cultura de Lleida renunciava a participar en aquest muntatge teatral internacional.

L’escenògraf lleidatà, exdirector de FiraTàrrega, va explicar a SEGRE que “el regidor de Cultura, Jaume Rutllant, em va dir que el projecte era molt interessant però que no podien participar-hi i que es feien enrere en el compromís firmat amb dotze ciutats més i la companyia Pan.Optikum”. Corbella va revelar que, entre les excuses per renunciar a aquest projecte teatral, Rutllant va esgrimir que “la situació econòmica de la Paeria per al pròxim trimestre no permet prendre nous compromisos més enllà de la programació estable i que actualment l’estructura de la ciutat pel que fa a les arts escèniques està en reconstrucció i reconfiguració, la qual cosa fa també inviable l’adquisició de nous compromisos”. En aquest sentit, Corbella va assegurar que, “malgrat que el projecte compta amb un pressupost total de 4 milions d’euros, majoritàriament estan finançats per la UE i el cost per a la ciutat només seria d’uns 36.000 euros i a repartir en tres anys”. Davant de l’excusa econòmica, l’exdirector de l’àrea teatral de Lleida va comentar que “el projecte no tindria per què augmentar el pressupost de Cultura ja que serien diners de la mateixa programació de la Fundació la Llotja i, si s’hagués preferit programar el resultat del projecte en festes, hi podria haver una petita participació del seu pressupost”.

L’exdirector teatral de la Paeria Llorenç Corbella lamenta amb “decepció” l’“oportunitat perduda”

GIRONA, L'ALTERNATIVA

Després de la “decepció”, Corbella va provar de solucionar ràpidament la baixa de Lleida i va trucar al festival Temporada Alta de Girona per explicar-los la situació. En un tres i no res, el certamen teatral gironí va acceptar encantat el projecte i, de fet, ja figura com a nou pàrtner a la pàgina web de Pan.Optikum sobre aquest projecte internacional. Corbella va lamentar aquesta “oportunitat perduda” de Lleida per “obrir una finestra i que entrés aire fresc per renovar dinàmiques, establir nous contactes, obrir la programació a altres públics...”. En aquest sentit, Corbella va afegir una pregunta de moment sense resposta: “En quina lliga vol jugar Lleida en les arts escèniques?”

Havien de seleccionar uns deu joves d’entre 18 i 25 anys

La participació lleidatana en el projecte implicava la selecció d’entre vuit i deu joves de 18 a 25 anys de l’àmbits de les arts escèniques. Corbella va recordar que, “abans de presentar la candidatura de Lleida, vaig explicar el projecte a diferents entitats de la ciutat i, d’entrada, s’hi van sumar amb entusiasme l’Aula Municipal de Teatre, l’INEFC, els instituts que imparteixen batxillerat d’arts i les escoles de dansa”. El programa europeu suposa en total la participació d’uns 115 joves dels diversos països, a banda dels professionals de Pan.Optikum. Aquest projecte cooperatiu internacional és el segon que impulsa aquesta companyia alemanya –que va inaugurar FiraTàrrega el 2006– després que entre el 2015 i el 2017 estigués al capdavant de Power of Diversity.

Dos espectacles de carrer i una gira per cada ciutat participant Torí, Praga, Lisboa, Vílnius, Friburg, Riga, Helsingor o Lincolnshire són algunes de les ciutats participants en el projecte teatral internacional People Power Partnership. Ara, Girona formarà part també del cartell arran de la renúncia de Lleida. El programa, que es desenvoluparà al llarg de tres anys, suposarà crear un espectacle de mig format per a uns cinc-cents espectadors i un altre de gran format per a tres o quatre mil, amb residències creatives i una gira per cada ciutat participant, a banda de programar-se en festivals internacionals.

tracking