SEGRE

POLÍTICA CULTURAL ARTS ESCÈNIQUES

Pluja de crítiques a la Paeria per la pèrdua d'un projecte de teatre avalat i subvencionat per la UE

Grups de l'oposició municipal lamenten la pèrdua d'un projecte escènic avalat per la UE || El regidor de Cultura defensa que “no és el moment per a un projecte de 200.000 euros”

Espectacle ‘Power of Diversity’, de la companyia alemanya Pan.Optikum, que també va recolzar la UE.

Espectacle ‘Power of Diversity’, de la companyia alemanya Pan.Optikum, que també va recolzar la UE.FELIX GROTELOH/PAN.OPTIKUM

Creat:

Actualitzat:

Grups de l’oposició municipal a la Paeria de Lleida van lamentar ahir que l’ajuntament hagi renunciat a un projecte teatral transnacional subvencionat per la Unió Europea en què, finalment, participarà el Festival Temporada Alta de Girona, tal com va revelar SEGRE en l’edició d’ahir. Precisament aquesta va ser una de les qüestions que van sortir a debat en la comissió municipal de Cultura, presidida pel regidor de l’àrea, Jaume Rutllant. Des del PSC, Carme Morón va assenyalar que “aquesta és una oportunitat cultural més que s’escapa, una mostra de la poca importància que concedeix el govern municipal al sector cultural de Lleida” i va exigir “un pla de xoc de suport al teixit cultural”. Des de Cs, María Burrel va demanar explicacions davant d’una renúncia “lamentable”. Burrel va dir estar “a favor que es doni suport a operadors locals, però no que es deixi perdre la projecció cultural de Lleida fora de la ciutat i a nivell internacional”. També veus del sector de les arts escèniques van criticar la pèrdua del projecte. Xavier Blanco, de l’escola Dancescape, va lamentar que “estan convertint Lleida en una ciutat provinciana, sense promoure la nostra internacionalitat, tancant-nos a nivell cultural en un moment de màxima vulnerabilitat del sector”.

Per la seua part, el regidor Jaume Rutllant va defensar que “en les circumstàncies actuals no és el moment per participar” en un projecte que, segons va detallar, “suposa posar d’entrada uns 200.000 euros sobre la taula”. Rutllant va assegurar que “la subvenció de la Unió Europea segurament cobrirà, si tot va bé i quan finalitzi el projecte d’aquí a tres anys, un 50% del cost”. A més, va recordar que “el programa impulsat per la companyia alemanya Pan.Optikum consisteix a seleccionar una desena de joves de cada ciutat participant per a figurants del seu espectacle”. Així, el regidor va considerar que, “encara que aquest projecte comunitari no està malament, invertir aquesta quantitat per fer de figurants, en les actuals circumstàncies econòmiques de la Paeria, no ens semblava el millor perquè pensem prioritzar altres tipus de produccions, primant les companyies més pròximes, sobretot en aquests moments difícils per al sector”. Rutllant també va recordar que “la regidoria té un pressupost total de només 3 milions d’euros i, en canvi, el del Temporada Alta és de 3,6, la meitat amb finançament privat. Tant de bo puguem algun dia aixecar una estructura cultural d’aquestes dimensions”.

Demanen saber el cost del muntatge de llum i música de la Seu Vella En la comissió municipal de Cultura celebrada ahir també van sorgir les nombroses crítiques que va deixar l’espectacle de llum i música celebrat diumenge passat des de la terrassa del Castell del Rei, al Turó de la Seu Vella, en l’estrena del programa Fase Cultura de Lleida que, a més, ha quedat ara per ara ajornat. Molts veïns es van queixar a través de les xarxes que no va poder veure’s des de tota la ciutat com s’havia anunciat. En aquest sentit, el regidor de Festes, Ignasi Amor, ja va reconèixer dilluns passat que el muntatge “no va ser encertat ni va tenir l’impacte i l’efecte que es preveia”. La regidora de Cs María Burrel va demanar explicacions sobre el xou audiovisual i sobre el seu cost i va considerar que Joventut i Cultura fan una “aposta molt reduccionista, per a la gent jove i deixant de banda el públic infantil, el de mitjana edat i els grans”.

tracking