SEGRE

ENTREVISTA DIADA

Josep Vallverdú: «Té gràcia que ara escrigui sobre la Catalunya dels 40»

SEGRE celebrarà demà el Sant Jordi d'estiu regalant als seus lectors el llibre 'Camp de Mart', una crònica de Josep Vallverdú en la qual rememora el seu servei militar entre 1944 i 1946 en diverses destinacions de Lleida

«Té gràcia que ara escrigui sobre la Catalunya dels 40»

«Té gràcia que ara escrigui sobre la Catalunya dels 40»JOSEP VALLVERDÚ

Creat:

Actualitzat:

Demà 23 de juliol està previst el Sant Jordi d’estiu, una diada alternativa i nostàlgica de la festa del llibre i la rosa de la qual no es va poder gaudir el 23 d’abril passat, però que també se celebrarà sota mínims, almenys a la Lleida confinada. De tota manera, SEGRE seguirà fidel a la cita cada any amb els lectors regalant juntament amb el diari un llibre, en aquesta ocasió ni més ni menys que firmat per Josep Vallverdú. Camp de Mart (només una estrella), de la mà de SEGRE i l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida sota el segell Edicions de la Clamor, és una singular crònica de la Catalunya de mitjans dels anys 40 vista des de la perspectiva d’un jove Vallverdú en ple servei militar per diferents destinacions de Lleida i el Pirineu. Un autèntic regal literari de l’escriptor lleidatà, que acaba de complir 97 anys.

Com va sorgir la idea d’aquesta biografia militar?

Vaig trobar uns dibuixos i pintures d’aquella època que tenia guardats i, com que la meua memòria és molt bona, em vaig posar a escriure els meus records sobre una mili pintoresca. Espero que el llibre agradi, perquè té la seua gràcia que ara, gairebé centenari, firmi una espècie de reportatge de la Catalunya dels anys 40.

Va fer milícies i va acabar alferes.

Sí, la meua relació amb l’Exèrcit va ser molt llarga mentre estudiava. Els primers tres mesos d’estiu ja vaig sortir sergent i, després de l’estiu següent, alferes [una estrella a l’uniforme, d’aquí el títol del llibre]. Després ja vaig triar destinació en batallons de muntanya pel sol, la naturalesa i la vida més sana i tranquil·la, tret que topessis amb el maquis, esclar.

El moment més dur?

Vam estar quatre o cinc dies a finals de febrer en un pas de muntanya a Port del Comte, a més de 1.700 metres, amb un metre de neu, vigilant si creuaven maquis. No en vam veure cap però vaig passar molt fred. Fèiem guàrdies de només una hora per no quedar-nos congelats.

Era veritat, que la mili servia per fer-se un home?

Hi havia gent de tot. Un noi que venia de la Terra Alta es va calçar les botes al revés, i és que mai havia portat sabates.

I el règim quarterari franquista?

Aquells comandaments no tenien cap simpatia per Catalunya ni per la seua gent. Això sí, vaig practicar molt el castellà. Un capellà castrense tenia a la seua taula un butlletí de la seua diòcesi a Càceres, amb l’editorial en llatí, i em vaig posar a llegir-lo. Quan em va veure es va posar a cridar què feia i li vaig explicar que havia estudiat Filologia Clàssica. Crec que ni sabia de quina carrera li parlava.

Celebrarà aquest Sant Jordi?

No, ja fa anys que no el celebro. És la festa del llibre, però no de la literatura.

Lleida TV emetrà demà l’especial ‘Sant Jordi des de casa’ Lleida TV emetrà demà dijous (11.30, 16.30, 21.00) l’especial Sant Jordi des de casa, un programa de dos hores conduït per Mariví Chacon des del plató de Lleida TV i amb l’escriptor i director executiu de SEGRE Juan Cal des de la plaça Pau Casals de Balaguer. Entre tots dos entrevistaran autors com Josep Vallverdú, David Marín, Montse Sanjuan, Anna Sàez, Marta Alòs, Rafa Melero i Emili Bayo, i també Mertxe París (llibreria El Genet Blau), Eulàlia Pagès (Pagès Editors) i Eduard Ballesté (llibreria L’Argonauta). El programa inclourà recomanacions literàries de diferents persones de Lleida del món de l’associacionisme, cultural, musical, artístic... També es donarà a conèixer i es difondrà l’acció de les Bibliopiscines, que s’organitza des dels serveis territorials de Cultura de la Generalitat.

«Té gràcia que ara escrigui sobre la Catalunya dels 40»

«Té gràcia que ara escrigui sobre la Catalunya dels 40»JOSEP VALLVERDÚ

«Té gràcia que ara escrigui sobre la Catalunya dels 40»

«Té gràcia que ara escrigui sobre la Catalunya dels 40»JOSEP VALLVERDÚ

tracking