SEGRE

LITERATURA HOMENATGE

Un llibre recupera la història de 24 víctimes de la Guerra Civil

'Memòria històrica. Fent recerca del Pirineu a l'Ebre', de Noemí Riudor

La historiadora Noemí Riudor mostrant el llibre.

La historiadora Noemí Riudor mostrant el llibre.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La historiadora pallaresa Noemí Riudor fa reviure al llibre Memòria històrica. Fent recerca del Pirineu a l’Ebre, publicat el mes de juliol passat, les històries de vint-i-quatre persones, la majoria combatents, que van perdre la vida al camp de batalla durant la Guerra Civil. L’escriptora va explicar que gran part de les investigacions han estat en els dos Pallars, però al llibre també explica històries de persones d’altres comarques lleidatanes com la Noguera, així com de la Ribera d’Ebre. “Aquest llibre no va ser un projecte concret, sinó que va nàixer a partir de la meua investigació d’aquests últims anys en diferents projectes de memòria històrica com el Pla de fosses o Cost humà”, va explicar Riudor, que va afegir que “vaig tenir la necessitat de fer-ho no només per divulgar les històries que he anat coneixent, sinó per fer patent com es treballa en aquest camp, ja que aquestes coses no surten del no-res”.

L’obra, de caràcter divulgatiu, és un reconeixement a aquells que van viure i van patir el conflicte i també a les famílies que van preservar-ne el record. Les històries dels combatents “tenen moltes similituds però el que les fa diferents és com la mare, la germana o l’esposa les preserven”, va assenyalar Riudor. De l’origen de les històries, la investigadora recorda la de Pau Sabarich, veí de Sort i que va ser assassinat a Tremp el 19 d’abril del 1938. La seua família no sabia on estava enterrat i, a partir que Riudor estigués revisant el projecte Cost humà a l’arxiu del Jussà, va trobar el lloc exacte del cementiri de Tremp on era el seu cos.

“La gent necessita tenir respostes i és important poder donar-li’n”? Noemí Riudor va remarcar la necessitat que el treball d’investigació en el camp de la memòria històrica es posi en relleu. “La gent necessita tenir respostes sobre aquest tema i és important poder donar-li’n, i fer-ho amb professionalitat i rigor”, va dir la historiadora, que va recordar que “no és només investigar, sinó també saber on fer-ho i amb quin mètode”.

tracking