SEGRE

PREMI CATALUNYA LLENGÜES

Premi a l'escriptor i activista kenià Ngugi wa Thiong'o

El premiat va intervenir a través de videoconferència.

El premiat va intervenir a través de videoconferència.RUBÉN MORENO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’escriptor i activista kenià Ngugi wa Thiong’o va rebre ahir el XXXI Premi Internacional Catalunya per la seua “distingida” i “arriscada” obra literària i per la seua defensa de les llengües africanes, basada en la noció de l’idioma com a cultura i memòria col·lectiva. Wa Thiong’o va celebrar la recepció del premi “tant pel kukuiu [la seua llengua materna] com pel català i totes les llengües minoritzades per les denominades llengües imperials”.

També va defensar que el monolingüisme és “el monòxid de carboni” de les cultures, mentre que el multilingüisme és “l’oxigen”.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va recordar un altre dels guardonats amb aquest premi, el bisbe Pere Casaldàliga, ja desaparegut, un lluitador per la llibertat i la dignitat dels pobles indígenes.

Dirigint-se a Wa Thiong’o, que va intervenir per videoconferència, li va agrair haver fet “tan bé” el seu treball com a “escriptor i com a lluitador” en defensa de llengües minoritàries i maternes “com a arma contra el supremacisme de les cultures dominants”. Va dir que la llibertat d’expressió a l’Estat espanyol “està amenaçada i no ens hem de doblegar mai davant dels que volen prohibir les idees i els pensaments”.

tracking