SEGRE

LITERATURA NOVETAT

Una novel·la de ficció recupera els últims dies de Tiurana

Miracle Farreny, de Ponts i professora a Cervera, firma 'Marges d'aigua'

Miracle Farreny és l’autora de ‘Marges d’aigua’, una novel·la ambientada a l’antiga Tiurana.

Miracle Farreny és l’autora de ‘Marges d’aigua’, una novel·la ambientada a l’antiga Tiurana.XAVIER SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Miracle Farreny ha publicat la seua primera novel·la de ficció, Marges d’aigua, en la qual recupera els últims dies de l’antiga població de Tiurana, abandonada el 1999 per la construcció del pantà de Rialb. Natural de Ponts i professora de l’institut La Segarra de Cervera, Farreny va explicar a SEGRE que “a Ponts tots hem crescut a l’ombra del pantà”.

D’aquesta manera, si bé la novel·la i els seus personages són pura ficció, l’autora aprofita per dibuixar el paisatge rural, els carrers i fins i tot la forma de parlar i el caràcter de la gent del Segre Mitjà. Ho fa amb tant afecte que l’obra bé podria passar com una història de vida real del compromís pel territori d’aquella generació.

La trama discorre a la vella Tiurana, abans que fos engolida el 1999 per l’embassament de Rialb

La trama de Marges d’aigua discorre als llarg de cinquanta-un capítols i 360 pàgines de la mà d’un historiador en hores baixes que decideix deixar Barcelona i establir-se a desgana a la casa de Tiurana en la qual van viure els seus pares.

La novel·la comença amb un primer trajecte fins a Ponts, en què es descriuen carrers i alguns establiments d’aquesta localitat en bona mesura dedicada a ser el centre de serveis del territori i als viatgers de passada. És només l’avantsala de l’arribada del protagonista a Tiurana.

Allà, el que inicialment representa un calvari per la manca d’intimitat i independència que suposa viure en un poble petit, amb el temps li desperta un sentiment de pertinença i compromís amb una gent i una localitat que, si bé sabem que acabarà sota les aigües del pantà, es manté vital.

En aquest sentit, juntament amb la trama argumental pròpia d’una novel·la de ficció, el llibre de Farreny desperta interès pel retrat de la manera de ser i fer de la gent del Mitjà Segre a mitjans de la dècada dels noranta, en els últims dies del que va ser l’antiga Tiurana.

El volum l’ha editat Voliana, segell editorial establert al Maresme i amb arrels a Oliana, i es va presentar dissabte passat a la Fira del Llibre del Pirineu a Organyà. El pròxim dia 26 es presentarà a Ponts i a l’octubre, amb data encara per determinar, a Cervera.

tracking