SEGRE

EXPOSICIÓ PATRIMONI

L'hospital de cartró de la vall Fosca, protagonista a Madrid

Inspira una mostra fotogràfica a la Gallery Weekend de la capital espanyola

Una de les imatges dobles de l’exposició de l’eslovè Primoz Bizkaj i el portuguès Carlos Bunga.

Una de les imatges dobles de l’exposició de l’eslovè Primoz Bizkaj i el portuguès Carlos Bunga.BIZKAJ-BUNGA/COMUNICANT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La construcció fa més d’un segle de l’hospital de cartró i fusta que encara es manté dret a la vall Fosca, un edifici únic a Europa però que actualment es troba en un estat molt deteriorat, és el punt de partida de l’exposició del mateix nom de l’artista eslovè Primoz Bizkaj i del portuguès Carlos Bunga, que es va inaugurar ahir dijous a Madrid.

La mostra Hospital de Cartón, a la galeria Elba Benítez de la capital espanyola, pot visitar-se fins al novembre en el context de la Madrid Gallery Weekend, una cita cultural fins diumenge en què quaranta-vuit galeries d’art i museus madrilenys inauguren simultàniament i amb amplis horaris les seues exposicions. El projecte de Bizkaj i Bunga fa un exercici d’analogia entre aquest hospital creat el 1913 a la vall Fosca per atendre els accidentats durant la construcció de la primera central hidroelèctrica de Catalunya, a Capdella, i els que s’han construït recentment per ocupar-se dels malalts de la Covid-19.

Els dos artistes sempre s’han mostrat atrets per l’arquitectura prefabricada. En aquest cas, es tracta d’un edifici que ha sobreviscut més d’un segle al Pirineu i que continua sent un organisme viu malgrat el seu estat de degradació. Val a recordar que aquesta construcció prefabricada, de disseny alemany, va servir a començaments del segle XX per atendre els 4.000 treballadors que van construir la central hidroelèctrica i va donar servei fins a l’any 1940, quan va caure en desús.

Posteriorment es va destinar a altres usos com a magatzem municipal, la qual cosa llavors va ajudar la seua preservació.

Els veïns estan rebent informació sobre la singularitat de l’edifici a través de la pàgina web municipal perquè tinguin elements de valor per respondre una enquesta sobre els usos futurs de l’equipament, els resultats del qual es coneixeran a la primavera. També s’està preparant un pla per a la restauració de l’edifici.

Enquesta veïnal sobre l’edifici El Museu Hidroelèctric de Capdella ha iniciat un procés de participació ciutadana –pioner al Pirineu per decidir la destinació d’un element patrimonial– per concretar els usos de l’antic hospital de cartró.

tracking