SEGRE

POLÍTICA CULTURAL VISITA INSTITUCIONAL

La consellera Ponsa s'estrena a Lleida

La nova titular de Cultura anuncia 27 milions per a 57 projectes, sis dels quals a Ponent || Preveu ampliar l'aforament per a espectacles però el Procicat autoritza la mesura només per a Barcelona

alt

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Dos setmanes després de substituir Mariàngela Vilallonga al capdavant de la conselleria de Cultura, la lleidatana Àngels Ponsa (Artesa de Segre, 1960) va elegir “intencionadament” Lleida per a la seua primera visita territorial. Va al·legar dos motius fonamentals: “Donar suport als lleidatans després del sacrifici de dos confinaments excepcionals” i “donar suport també al Museu de Lleida, que ha sabut recuperar-se molt bé després de la sortida de les obres de Sixena”. Abans de presidir el seu primer plenari institucional del museu (vegeu el desglossament), Ponsa va arribar a la capital del Segrià carregada de milions. La nova consellera va anunciar que el Govern destinarà 26,7 milions en quatre anualitats (ajuts Feder que al març es van reorientar a Salut) per a 57 projectes en equipaments museístics, d’arts escèniques i musicals i conservació del patrimoni cultural. Almenys mitja dotzena a Ponent: la nova climatització del Museu de Lleida, la musealització de l’església de la Pietat del Museu Diocesà d’Urgell, la restauració del Baluard del Rei del Turó de la Seu Vella i de l’orgue de la catedral de Solsona, el condicionament tèrmic del monestir de Vallbona de les Monges i actuacions al Camí de Sant Jaume entre Tàrrega i Alfarràs. També es beneficiaran d’aquests ajuts el MACBA, els museus de Vic i de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí, el Liceu, el Palau de la Música, el Teatre Lliure o el conjunt catedralici de Barcelona.

Ponsa, que va visitar prèviament la Paeria, va reafirmar el suport de la conselleria al projecte per al nou Museu d’Art Jaume Morera de Lleida a l’edifici de l’antiga Audiència, i va recordar que la Generalitat es va comprometre a aportar un milió d’euros a les obres. D’altra banda, la consellera va confirmar que “estem treballant amb el Procicat per autoritzar l’augment d’aforament per a espectacles i cines del 50 al 70%”. Tot just unes hores després, el comitè tècnic d’aquest organisme va donar llum verda a l’augment, però només per a la ciutat de Barcelona i quinze municipis de l’àrea metropolitana.

La consellera Ponsa assegura que “algun dia un jutge avalarà la unitat de la col·lecció del Museu”

El plenari, amb assistència de l’alcalde, el bisbe de Lleida i els presidents de la Diputació i del consell del Segrià, va repassar l’actualitat del Museu i va ratificar el pressupost per a enguany, de 1.875.000 €, un “salt endavant” per a l’equipament, segons va comentar el director, Josep Giralt.

Continuarà “lluitant” per l’art en litigi del Museu Des de fa més de vint anys, el litigi per l’art del Museu de Lleida és com una pedra a la sabata per a cada conseller de Cultura. Àngels Ponsa arriba a la conselleria amb les idees clares: “La nostra posició no ha canviat, estem convençuts que tenim raó i esperem que la resposta dels tribunals sigui favorable; si no és així, continuarem lluitant com ara.” Demà mateix està previst que la sala de conflictes de jurisdicció del Tribunal Suprem examini el recurs de la Generalitat contra la competència del jutjat de Barbastre per ordenar l’entrega de 111 obres del Museu de Lleida al bisbat de Barbastre-Montsó. Ponsa va assegurar que “hi ha arguments jurídics per continuar fent front als recursos necessaris per les obres” i fins i tot va mostrar el seu desig que en algun moment un jutge veurà el criteri de la unitat de la col·lecció d’art del Museu, una cosa difícil de tombar perquè està avalat pels museòlegs, “es tracta d’un criteri tècnic i no polític”.

La consellera Àngels Ponsa va presidir ahir el seu primer plenari del Museu de Lleida amb la resta de representants de les institucions.

La consellera Àngels Ponsa va presidir ahir el seu primer plenari del Museu de Lleida amb la resta de representants de les institucions.MAGDALENA ALTISENT

tracking