SEGRE

TRIBUNALS MUSEUS

El Suprem avala el jutjat de Barbastre en el litigi de l'art

Rebutja el recurs de la Generalitat per les 111 obres del Museu de Lleida

Els bisbes de Barbastre i Lleida, al judici a Barbastre el 2019.

Els bisbes de Barbastre i Lleida, al judici a Barbastre el 2019.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sala de conflictes jurisdiccionals del Tribunal Suprem va resoldre ahir, tot just vint-i-quatre hores després de convocar-se la reunió, desestimar el conflicte de competències plantejat el mes de gener passat per la Generalitat davant el jutjat de primera instància núm. 1 de Barbastre al litigi per les 111 obres d’art del Museu de Lleida que reclama la diòcesi de Barbastre-Montsó. Així, d’acord amb aquesta resolució del TS, correspon a aquest jutjat oscenc la competència per continuar examinant el cas.

S’ha de recordar que aquest jutjat va dictar una sentència el passat 10 de desembre declarant que les 111 obres d’art del Museu de Lleida originàries de parròquies de la Franja eren propietat d’aquestes parròquies i havien d’entregar-se “de forma immediata” al demandant, el bisbat aragonès.

Com en el cas de Sixena, el jutjat podria reclamar també l’execució provisional de la sentència

Davant d’aquesta sentència, la primera reacció des de la Generalitat va ser reclamar al Suprem la seua competència “exclusiva” sobre aquests béns en litigi per estar inclosos en una col·lecció d’art que forma part del catàleg del patrimoni cultural de Catalunya des del 1999. El recurs de competència advocava per la unitat de la col·lecció d’obres d’art del Museu de Lleida, la disgregació del qual requereix segons les lleis catalanes de patrimoni l’autorització expressa del departament de Cultura. El recurs que es va presentar al gener també va rebre el suport del bisbat de Lleida i el Consorci del Museu.

Ara, el jutjat de Barbastre podrà resoldre les sol·licituds d’aclariment i complement de la sentència i ocupar-se de la tramitació, en el seu cas, del recurs d’apel·lació, ja anunciat per la nova consellera de Cultura, Àngels Ponsa (vegeu el desglossament). Aquesta mateixa secció del Suprem ja va resoldre també en contra de la Generalitat sobre un recurs semblant en el cas de les obres de Sixena al Museu de Lleida, que van acabar al monestir el desembre del 2017 després de la polèmica intervenció de la Guàrdia Civil.

Àngels Ponsa convocarà una reunió “urgent” del Consorci

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, convocarà una reunió “urgent” del Consorci del Museu de Lleida per consensuar amb Paeria, Diputació, bisbat i consell del Segrià una reacció unànime a la decisió del Tribunal Suprem. Ponsa, de visita a Sort (vegeu més informació a peu de pàgina), va reconèixer que la resolució que atorga la competència sobre el litigi de les 111 obres al jutjat de Barbastre “no és una bona notícia”, tot i que va assegurar que continuaran fent “el que sigui” per defensar el patrimoni cultural català. En aquest sentit, Ponsa va recordar que, després d’aquest revés judicial, el cas encara té molt recorregut als tribunals: “No s’acaba aquí. Es pot recórrer al jutjat, a l’Audiència d’Osca i es pot arribar també al Suprem” per revertir aquesta situació.

tracking