SEGRE

TRIBUNALS MUSEU DE LLEIDA

Barbastre demanarà l'entrega de les 111 obres d'art de la Franja

Vol l'execució provisional de la sentència després del 'no' al recurs català

El bisbe de Lleida, Salvador Giménez, al judici celebrat a Barbastre el maig del 2019.

El bisbe de Lleida, Salvador Giménez, al judici celebrat a Barbastre el maig del 2019.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La diòcesi de Barbastre-Montsó sol·licitarà l’execució provisional de la sentència del desembre del 2019 que obliga el Museu de Lleida a l’“entrega immediata” de les 111 obres originàries de parròquies de la Franja, una vegada que la sala de conflictes jurisdiccionals del Tribunal Suprem ha aplanat el camí. Com ja va publicar SEGRE, dijous l’alt tribunal va desestimar el conflicte de competències plantejat al gener per la Generalitat davant el jutjat de primera instància núm. 1 de Barbastre al litigi per l’art i va ratificar que correspon a aquest jutjat oscenc la competència per continuar examinant el cas.

El bisbe de Barbastre-Montsó, Ángel Pérez, va rebre “amb satisfacció” la resolució i va anticipar ahir la intenció de sol·licitar l’execució provisional, seguint l’exemple del patrimoni entregat al monestir de Sixena.

“El que més em satisfà és que hem guanyat tant en la via civil com en la canònica i ens han donat la raó, per tant, moralment hem guanyat i tota la resta entenem que és polititzar una situació que sembla que no volen que tingui final”, va assegurar en aquest sentit Pérez. Per la seua banda, la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ja va anunciar que convocarà una reunió “urgent” del Consorci del Museu de Lleida per consensuar amb Paeria, Diputació, bisbat i consell del Segrià una reacció unànime a la decisió del Tribunal Suprem.

Encara que va reconèixer que la resolució que atorga la competència sobre el litigi de les 111 obres al jutjat de Barbastre “no és una bona notícia”, la consellera va assegurar que continuaran fent “el que sigui” per defensar el patrimoni cultural català.

Així mateix, val a recordar que la sala primera civil del Suprem té previst reunir-se el 15 d’octubre per examinar els recursos de cassació i per infracció que la Generalitat, el Museu de Lleida i el MNAC van interposar contra la sentència que va declarar nul·les les vendes de 97 peces de Sixena, 44 de les quals es van traslladar al monestir, amb Guàrdia Civil inclosa el desembre del 2017, en plena intervenció de la Generalitat per l’article 155. Van ser unes catorze hores d’un intens dispositiu policial dins i fora de l’equipament, mentre desenes de persones protestaven a l’exterior. Unes hores de tensió de les quals també es van fer eco mitjans internacionals.

tracking