SEGRE

La companyia lleidatana La Baldufa, Premi Nacional d'Arts Escèniques per a la Infantesa i Joventut

Imatge de 'La Baldufa' cedida pel Ministeri de Cultura i Esport

Imatge de 'La Baldufa' cedida pel Ministeri de Cultura i Esport

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La companyia lleidatana La Baldufa ha estat guardonada aquest dijous amb el Premi Nacional d’Arts Escèniques per a la Infantesa i la Joventut corresponent 2020 pel seu "permanent compromís tant amb la innovació escènica més transgressora com amb la tradició teatral i circense". Així ho ha destacat el jurat d’aquest guardó atorgat pel Ministeri de Cultura i Esport a través de l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM), i dotat amb 30.000 euros, qui ha afegit queLa Baldufa aconsegueix "crear universos híbrids de gran riquesa poètica visual".

Així mateix, el jurat ha subratllat que la companyia catalana concep l’espectador "com ser capaç, crític i reflexiu sigui quin sigui l’edat que tingui", i ha destacat la seua capacitat de "transitar del tràgic al còmic sense amagar al públic de menor edat temes complexos i controvertits."

El Premi Nacional d’Arts Escèniques per a la Infantesa i la Joventut recompensa la meritòria tasca d’una persona o entitat en l’àmbit de les arts escèniques per al públic infantil i juvenil, posada de manifest preferentment a través d’una obra o actuació feta pública o representada durant l’any 2019.

Fundada a Lleida el 1996, la Companyia de Comediants La Baldufa va nàixer amb l’objectiu d’oferir espectacles d’alta qualitat artística, multidisciplinaris i ideològicament compromesos amb els valors de solidaritat, tolerància i respecte.

"La seua energia creativa i la seua permanent indagació en diferents registres connecten a aquesta companyia amb el juvenil, una qualitat que uneixen amb una trajectòria dilatada i rigorosa, en la qual han desenvolupat un món visual i una estètica pròpia i fàcilment identificable," han expressat des de l’INAEM.

Entre el seu repertori, La Baldufa compta amb adaptacions de textos com "Pinocchio" o "El Príncep Feliç", així com altres propostes com "El meu pare és un ogre".

El seu compromís amb les arts escèniques per a la infantesa i la joventut també ha quedat patent amb iniciatives com "Diálegs sense Escenari", petits episodis de pensament entorn de la necessitat del teatre per a nens, nenes i joves. A més, des de fa 13 anys són impulsors, directors artístics i organitzadors del festival Esbaiola’t, cita amb el teatre al carrer i per a tots els públics al Pirineu lleidatà.

El jurat d’aquesta edició ha estat presidit per la directora general de l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM), Amaya de Miguel, i ha actuat com a vicepresident el subdirector general de Teatre de l’INAEM, Fernando Cerón Sánchez-Puelles.

A més, ha estat compost pels següents vocals: la gestora cultural Inés Enciso; Javier García Yagüe, director de la Cuarta Pared; Ramón Giné, director artístic de la Mostra Igualada; la investigadora teatral i documentalista Berta Muñoz; Roberto Pascual, director del Festival MIT (Mostra Internacional de Teatre) de Ribadavia i Pilar Toboso Sánchez, en representació de l’Institut Universitari d’Estudis de la Dona (IUEM) de la Universitat Autònoma de Madrid.

Completa la llista la dramaturga Itziar Pascual (Premi Nacional d’Arts Escèniques per a la Infantesa i la Joventut 2019).

tracking