SEGRE

PREMIS LITERATURA

La best-seller Sáenz de Urturi, premi Planeta amb 'Aquitania'

La televisiva Sandra Barneda, finalista per 'Un océano para llegar a ti'

L’escriptora vitoriana Eva García Sáenz de Urturi, ahir amb el guardó del Premi Planeta a Barcelona.

L’escriptora vitoriana Eva García Sáenz de Urturi, ahir amb el guardó del Premi Planeta a Barcelona.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’escriptora alabesa Eva García Sáenz de Urturi (Vitòria, 1972), autora de la trilogia de best-sellers que va arrancar el 2016 amb El silencio de la ciudad blanca, va guanyar ahir a Barcelona el Premi Planeta de novel·la 2020 amb el thriller medieval Aquitania. La guanyadora del premi de 601.000 euros, que va dedicar el guardó “a les 33.000 víctimes de la Covid” a Espanya, va explicar que l’obra és “un homenatge a El nombre de la rosa, un Joc de trons fundacional del que més tard es dirà Europa”. La novel·la se centra en els primers anys del regnat d’Elionor d’Aquitània després de l’episodi real de la mort del seu pare, un personatge femení que va qualificar d’“immens” i del qual l’escriptora va quedar enamorada. Sáenz de Urturi va aclarir la possibilitat que aquesta novel·la sobre la reina medieval francesa doni peu a una nova trilogia malgrat admetre que la seua història “dóna per a una enciclopèdia”, però va assegurar que els seus futurs projectes literaris van per altres camins.

La pandèmia va obligar a cancel·lar l’habitual gran gala literària, en la qual es desvelava el guanyador després d’un sopar per a un miler de comensals. Aquesta vegada, poc més de dos-centes persones van assistir a l’acte que es va celebrar al Palau de la Música. I molts van tenir dificultats per arribar a temps a l’edifici, amb una manifestació davant de la seu de la Policia a Via Laietana i el rodatge de la pel·lícula Uncharted, amb l’actor britànic Tom Holland (Spiderman), que també va tallar el carrer Sant Pere Més Alt. La gala va comptar amb la presència de la ministra Carmen Calvo, l’alcaldessa Ada Colau i la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, entre altres autoritats, encara que sense cap presència de membres del Govern.

L’altra gran protagonista telemàtica de la vetllada, absent pels compromisos professionals televisius, va ser la popular periodista i escriptora catalana Sandra Barneda (Barcelona, 1975), finalista del Planeta per la novel·la Un océano para llegar a ti. En connexió des de la República Dominicana, on està gravant el programa La isla de las tentaciones –que no es va esmentar durant l’acte–, Barneda va explicar que l’obra és “una història íntima que parla de pèrdues i secrets familiars, del camí de la vulnerabilitat al si d’una família, però també de l’esperança i “com transformen les morts” amb el retorn de la protagonista al poble del seu pare.

tracking