SEGRE

El jutjat d'Osca rebutja continuar amb l'execució provisional del trasllat de les pintures murals de Sixena

Fragments de les pintures murals del monestir de Sixena en una de les sales del MNAC.

Fragments de les pintures murals del monestir de Sixena en una de les sales del MNAC.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La titular del Jutjat de Primera Instància i Instrucció d’Osca, Silvia Ferreruela, ha acordat no continuar amb l’execució provisional de la sentència dictada pel mateix òrgan judicial per al trasllat des del Museu Nacional d’Art de Catalunya al Monestir de Sixena de les pintures murals del cenobi, com va demanar el passat 7 d’octubre l’Ajuntament de Vilanova de Sixena. En una interlocutòria, el jutjat respon al consistori en "per a res" els efectes de la suspensió de l’execució provisional decretada per un jutjat cessa en el mateix moment en què es dicta sentencia confirmatòria o revocatòria per part de l’Audiència Provincial, sinó que cal esperar que hi hagi sentència "definitiva i ferma" doncs el règim de l’execució provisional en la Llei d’Enjudiciament Civil "és de confirmació o revocació per la instància immediatament superior".

Per això, "no compartim la interpretació que la part executant fa dels preceptes que regulen l’execució provisional", ha afirmat la jutgessa en els fonaments jurídics de la interlocutòria, en relació amb l’article 532 de la Llei d’Enjudiciament Civil.

Segons l’Ajuntament de Vilanova de Sixena, aquest article "ordena que continuï qualsevol execució provisional una vegada l’Audiència Provincial ha confirmat la sentència del Jutjat de Primera Instància, sense que exceptuï en absolut de l’esmentada continuació cap supòsit, ni si vulgui que l’execució estigués entretant suspesa per la causa que fos".

La jutgessa ha al·ludit en la interlocutòria a l’argument que ja va exposar en la interlocutòria de data 25 de gener de 2018, que va estimar l’oposició formulada pel Museu Nacional d’Art de Catalunya a la sentència d’aquest jutjat que el condemnava, juntament amb la Generalitat de Catalunya, a entregar les pintures murals al Monestir de Sixena.

Llavors i ara, "l’estat de fragilitat de les pintures és tal que les fa especialment vulnerables davant del procés de desmuntatge, transport i muntatge posterior pel que en les operacions de trasllat s’assumirien uns riscos de pèrdua i deteriorament que van justificar que es paralitzés l’execució provisional", ha esgrimit.

"Sobra dir que aquest mateix risc que va justificar la paralització de l’execució provisional continua existint en el dia d’avui per l’estat de les pintures" i mentre la sentència de primera instància "no sigui ferma i pugui ser revocada en una instància superior considerem que no pot alçar-se la suspensió de l’execució provisional", ha incidit la jutgessa. Aquesta resolució és ferma i contra ella mateixa no cap cap recurs.

L’advocat de l’Ajuntament de Vilanova de Sixena, Jorge Español, ha manifestat que suspendre l’execució provisional fins que no hi hagi cap possibilitat de que la sentència dictada sigui revocada "ens situaria ja no davant d’una sentència ferma que dicti el Tribunal Suprem, sinó davant de la que pugui dictar el Tribunal Constitucional, que per descomptat també podria revocar l’esmentada sentència, per la qual cosa estem parlant d’un termini de molts anys fins que es pugui executar aquesta sentència, la qual cosa, amb tot respecte, això difícilment és justícia".

tracking