SEGRE

PATRIMONI ACTIVITATS

Les restauracions a la Seu Vella, finalitzades abans de termini

El campanar i la Porta dels Apòstols, lliures de bastides d'aquí unes setmanes

Els Amics de la Seu Vella van presentar ahir els actes del Dia de la Seu Vella d’aquest diumenge vinent.

Els Amics de la Seu Vella van presentar ahir els actes del Dia de la Seu Vella d’aquest diumenge vinent.AMICS DE LA SEU VELLA

Creat:

Actualitzat:

Dimecres que ve es complirà un any de l’inici de les obres de restauració de la Porta dels Apòstols i el campanar de la Seu Vella, dos actuacions al conjunt monumental que estaran a punt abans de termini. El director del Turó de la Seu Vella, Joan Baigol, va confirmar ahir que “en qüestió de poques setmanes tant la torre com la façana quedaran lliures de bastides, abans de finals d’any segur”. L’empresa valenciana encarregada d’aquestes dos obres, Cyrespa Arquitectónico, tenia marcats uns terminis d’execució de dinou mesos per al campanar i de vint per a la portalada dels Apòstols, cosa que situava el final de les obres al llarg de la primavera vinent. De tota manera, Baigol va assenyalar que “a la Porta dels Apostols, on ha sortit a la llum bastanta policromia, es continuarà treballant des de la part interior que dóna al claustre”. Pel que fa a les obres a les cobertes del claustre, a càrrec de la firma Barcelona Eurocatalana i amb un termini de setze mesos, també van a bon ritme i podrien finalitzar a començaments de l’any que ve.

D’altra banda, Baigol va explicar que la Generalitat s’ha fet càrrec de la gestió i restauració de la campana Mònica, que es va despenjar del campanar el maig del 2014 per restaurar-la. Després d’uns anys guardada en un magatzem a Alcoletge, la campana és ara en un espai de la Canonja de la Seu Vella i es confia que el 2021 pugui viatjar a un taller especialitzat d’Innsbruck, a Àustria.

Diumenge, la festa anual del monument “reduïda”

Els Amics de la Seu Vella, amb el seu president al capdavant, Joan Ramon González, van presentar ahir els actes del Dia de la Seu Vella, la festa major anual del monument, que se celebrarà aquest diumenge, com cada any coincidint amb l’últim diumenge d’octubre en record del dia de la consagració de l’antiga catedral, el 1278. En aquesta ocasió, la cita serà més “reduïda” atenent les mesures sanitàries i de limitació d’aforament per la pandèmia. González va explicar que “mantenim sobretot dos activitats simbòliques: la missa (12.30), que aquest any oficiarà el bisbe de Lleida, amb la participació de la Coral Estel, i l’entrega dels premis Seu Vella (11.00)”. La glossa de la jornada, que cada any s’encarrega a una personalitat destacada, anirà a càrrec de del president de la Societat Espanyola d’Epidemiologia i Medicina Preventiva, el lleidatà Pere Godoy.

També es reconeixerà la trajectòria del mestre campaner Josep Carvajal i es distingirà les arqueòlogues Isabel Gil i Marta Morán i l’empresa Odeon Lleida Llum i So. Activitats a l’exterior del monument com el concurs de pintura ràpida, l’exhibició de vehicles històrics i papiroflèxia aeroespacial culminaran amb un toc de tambors i bombos “per espantar el virus”, a càrrec de la Casa d’Aragó.

tracking