SEGRE

PATRIMONI ACTUACIONS

Les piles d'Àrreu, fora de perill

Traslladen a Borén les dos peces romàniques de l'església en ruïnes d'aquest poble del Pallars Sobirà || Apuntalaran l'edifici perquè no s'esfondri

Trasllat dilluns passat de les dos piles de pedra de l’església en ruïnes d’Àrreu a la de Borén.

Trasllat dilluns passat de les dos piles de pedra de l’església en ruïnes d’Àrreu a la de Borén.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament d’Alt Àneu, al Pallars Sobirà, va traslladar dilluns passat dos piles de pedra d’època romànica des de l’església en ruïnes de Sant Serni (originària del segle XI), al poble d’Àrreu –abandonat des dels anys 80–, fins a l’església del poble veí de Borén per salvar-les del deteriorament, d’atacs vandàlics o de l’espoli. El trasllat va comptar amb el suport de la Generalitat i el vistiplau del bisbat d’Urgell, titular del temple d’Àrreu, seguint així el mateix camí que va emprendre fa uns anys una talla romànica que es va traslladar pels mateixos motius. Aquestes piles de pedra gravada, una de baptismal i una altra per als sants olis, estan identificades com a obra del taller del denominat Escultor de les Valls d’Àneu, amb peces del mateix estil a les esglésies de Sorpe, Son i Alós d’Isil. La voluntat de totes les parts era traslladar les piles d’Àrreu per protegir-les però sense abandonar el municipi. Per aquesta raó s’han portat a l’església més pròxima, la de Borén. Aquesta actuació forma part d’un projecte més ampli de l’ajuntament aneuenc. Primer es va habilitar una pista de terra fins al poble, accessible només amb totterreny. Per això, amb l’actual possibilitat d’accés rodat, s’ha prioritzat salvar aquestes dos peces d’alt valor patrimonial. L’alcalde, Xavier Llena, va explicar que el següent pas serà millorar la pista perquè sigui transitable per a tota mena de vehicles.

De forma paral·lela, es pensa en la restauració de l’església per evitar-ne el progressiu deteriorament. Clara Arbués, delegada de Patrimoni del bisbat, va avançar que es durà a terme una intervenció d’urgència per eliminar les humitats de l’edifici –que presenta un gran forat a la coberta i amb parets mig esfondrades– i apuntalar-lo perquè no acabi caient del tot.

Trasllat dilluns passat de les dos piles de pedra de l’església en ruïnes d’Àrreu a la de Borén.

Trasllat dilluns passat de les dos piles de pedra de l’església en ruïnes d’Àrreu a la de Borén.ACN

tracking