SEGRE

Els Premis Literaris de Lleida reben 78 originals i tindran una gala poètica íntima

Per primera vegada s'iguala la dotació econòmica del Josep Vallverdú i del Màrius Torres, amb 9.000 euros

El regidor de Ciutat i Cultura, Jaume Rutllant, i el director de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, Joanjo Ardanuy, han presentat el 37è Premi d'assaig Josep Vallverdú i el 25è Premi de poesia Màrius Torres.

El regidor de Ciutat i Cultura, Jaume Rutllant, i el director de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, Joanjo Ardanuy, han presentat el 37è Premi d'assaig Josep Vallverdú i el 25è Premi de poesia Màrius Torres.Ajuntament de Lleida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fins a 78 originals s'han presentat enguany als Premis Literaris de Lleida, un 10% menys que l'any anterior, quan se'n van rebre 86. El 37è Premi d'assaig Josep Vallverdú ha rebut 21 originals (els mateixos que l'edició anterior) i el 25è Premi de poesia Màrius Torres, 57 treballs (8 menys). La Paeria i la Diputació de Lleida han igualat per primera vegada la dotació econòmica d'ambdós guardons i tant el guanyador del 37è Premi d'assaig Josep Vallverdú com el del 25è Premi de poesia Màrius Torres rebran 9.000 euros.

En total s'han presentat 21 originals al Premi d'assaig Josep Vallverdú amb procedències de Lleida, Girona, Barcelona, País Valencià, Alacant i les Illes Balears; i 57 al Premi de poesia Màrius Torres de la demarcació de Lleida, Girona, Barcelona, Tarragona, Illes Balears i Andorra.

El regidor de Ciutat i Cultura de la Paeria, Jaume Rutllant, ha posat de relleu que "hem cregut convenient que els guanyadors rebin la mateixa dotació i més tenint en compte la important efemèride que celebra el Premi de poesia Màrius Torres".

Jurats

El jurat del 37è Premi d’assaig Josep Vallverdú estarà format per Jaume Barrull, Anna Berga, Elena Casacuberta, Teresa Iribarren i Màrius Serra; i el del 25è Premi de poesia Màrius Torres per Eva Baltasar, Jordi Marrugat, M. Antònia Massanet (nova incorporació d'enguany, renovant Cèlia Sànchez Mústich), Pere Pena i Jordi Virallonga (nova incorporació d'enguany, renovant Eduard Sanahuja).

Gala de lliurament dels Premis Literaris

Es preveu celebrar la gala el proper divendres 20 de novembre a l'Auditori Municipal Enric Granados, tot i que es treballa en diferents alternatives en funció de les restriccions i les possibilitats que hi hagi de celebrar-la. Des de l'Ajuntament expliquen es serà una gala austera amb les autoritats i els premiats i que si no es pogués celebrar presencialment es faria en streaming.

Per a la Gala literària s'ha previst una acció poètica íntima per celebrar les 25 edicions del Premi de poesia Màrius Torres amb un Diàleg de Poemes, sota el títol 'En el teu nom', en clara referència i homenatge al poeta que dona nom al Premi de poesia de Lleida: Màrius Torres.

En aquesta proposta es fa un circuit pels poemaris guanyadors del Premi Màrius Torres al llarg de la seva trajectòria de 25 anys i s'estableix un diàleg de versos dels poemaris que han rebut el premi al llarg d'aquests anys, alhora que es produeix un segon nivell de diàleg amb els poemes del propi Màrius Torres.

Aquest recital íntim serà defensat per 4 actrius (Núria Miret, Núria Casado, M.Àngels López i Marta Rosell) i per un trio musical (Joana Cebolla, Jul Frayssinet i Ignasi Gonzàlez al trombó, guitarra i contrabaix, respectivament) que replicarà els blocs de poemes amb el llenguatge musical.

Els poemes que dialogaran són d'autors guanyadors de les edicions anteriors del Premi Màrius Torres (1996-2019): Anna Garcia Garay (Premi Màrius Torres 2019), Amadeu Vidal (Premi Màrius Torres 2018), Carles Morell (Premi Màrius Torres 2017), Albert Garcia Elena (Premi Màrius Torres 2016), Jordi Virallonga (Premi Màrius Torres 2015), Nati Soler (Premi Màrius Torres 2014), Pere Pena (Premi Màrius Torres 2013), Àngels Marzo (Premi Màrius Torres 2012), Amadeu Vidal (Premi Màrius Torres 2011), Eva Baltasar (Premi Màrius Torres 2010), Gabriel Pena (Premi Màrius Torres 2009), Joan Duran (Premi Màrius Torres 2006), Josep Doménech (Premi Màrius Torres 2005), Júlia Zabala (Premi Màrius Torres 2004), Josep Tuset ( Premi Màrius Torres 2003), Joan Baptista Campos (Premi Màrius Torres 2002), Anna Aguilar-Amat (Premi Màrius Torres 2001), Josefa Contijoch (Premi Màrius Torres 2000), Txema Martínez (Premi Màrius Torres 1999), Francesc Burguet (Premi Màrius Torres 1998), Jordi Julià (Premi Màrius Torres 1997) i Víctor Obiols (Premi Màrius Torres 1996).

tracking