SEGRE

HISTÒRIA NOVETAT

Sant Ramon ja té el seu llibre

Publiquen un volum sobre el santuari que dóna nom a aquesta localitat de la Segarra || Obra del frare Joaquín Millán després de cinc anys a la comunitat

L’historiador i frare mercedari de Sant Ramon Joaquín Millán, autor del llibre sobre aquesta comunitat.

L’historiador i frare mercedari de Sant Ramon Joaquín Millán, autor del llibre sobre aquesta comunitat.XAVIER SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La comunitat de frares mercedaris de Sant Ramon, a la Segarra, ha tret aquesta setmana a la llum un llibre de referència sobre el sant i el santuari que dóna nom a aquesta localitat. Es tracta d’un treball d’investigació del frare Joaquín Millán Rubio, que ha estat trenta anys recopilant dades i els cinc últims vivint a la comunitat per donar forma a una obra sobre la història de sant Ramon en 536 pàgines dividides en trenta-tres capítols. Es tracta del tretzè volum escrit per Joaquín Millán, un historiador que als vuitanta anys també s’ha dedicat a documentar els altres santuaris d’aquest orde religiós a Espanya.

El llibre, titulat San Ramón y su santuario. Manifestación del poder de Dios, dedica una primera part a la història del sant, Ramon Surrons, procedent d’una família d’agricultors emparentats amb la família noble dels Cardona. El volum repassa la seua trajectòria, primer com a estudiant, després com a frare a la Mercè de Barcelona i en altres convents i, finalment, com a redemptor de presoners a l’Àfrica. Etapa aquesta última de la qual destaca que va passar sis mesos amb un cadenat que li tancava els llavis per evitar que es pogués comunicar amb els captius. Finalment, va ser nomenat cardenal i va morir a Cardona, en el transcurs del seu viatge a Roma precisament per al nomenament oficial de cardenal.

Si bé el lloc on s’ubica el santuari és habitat per la comunitat des del segle XIII, la part central del volum està dedicaca a la construcció de l’actual edifici a partir del 1675 sobre la capella de Sant Nicolau, que segons la llegenda va ser on una mula va portar les relíquies del sant. Exposa les influències constructives de l’església de l’Alba de Tàrrega. Una altra part del volum està dedicat a la descripció de l’edifici i les seues joies, entre les quals destaca el museu d’exvots i la façana principal del temple, d’estil barroc. També recupera textos de frares de l’orde sobre el sant i el santuari. Una altra part també es dedica als priors que ha tingut el convent, a les seues actuacions i a la devoció ancestral a la comarca. Segons Millán, “és un llibre de referència que mereixia aquest lloc per l’home que va saber portar el seu nom i la seua generositat per tot el món”. Se n’han publicat sis-cents exemplars, part dels quals s’han repartit per les cases de Sant Ramon. La majoria de les fotos són del novici Bastián Arredondo, que porta dos anys en aquesta comunitat de la Segarra formada per nou membres.

tracking