SEGRE

CONFLICTE POLÍTICA

El Parlament demana dialogar amb Aragó per l'art de la Franja

Per mirar de buscar un acord extrajudicial al litigi per les obres sacres

Un visitant contemplant les obres quan encara eren a Lleida.

Un visitant contemplant les obres quan encara eren a Lleida.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament de Catalunya va aprovar ahir quatre propostes de resolució d’ERC, JxCat, PSC i CatECP, que coincideixen a defensar la unitat de les col·leccions del Museu de Lleida i reclamen la “desjudicialització” del conflicte per l’art sacre entre la Franja i Catalunya. A més, malgrat l’abstenció de republicans i de la CUP, la cambra també va aprovar dos punts inclosos en les resolucions de PSC i els comuns que insten el Govern a “obrir” un diàleg amb Aragó per arribar a una solució “política” d’aquest contenciós.

Al contrari, el vot desfavorable de PSC i comuns tampoc va impedir que prosperés la proposta de resolució d’ERC, que parla en termes d’“espoli” per referir-se a l’actuació de la justícia envers aquest patrimoni artístic.

En concret la proposta manifesta el seu “rebuig a l’espoliació del 2017 de les obres d’art del Museu de Lleida”, reprova el llavors ministre de Cultura del PP Iñigo Méndez de Vigo, que “va usurpar les funcions de conseller de Cultura durant l’aplicació de l’article 155 de la Constitució” i insta el Govern a “exigir a l’Estat la correcta conservació i seguretat de les obres al monestir de Sixena, mentre no siguin tornades”.

En altres termes, la resolució de JxCat destaca el reconeixement “a la professionalitat i dedicació dels responsables i treballadors del Museu de Lleida en la preservació, investigació i difusió del nostre patrimoni” i també dóna suport explícit als exconsellers de Cultura Santi Vila i Lluís Puig, “per vetllar per la unitat de les col·leccions dels museus catalans, donant compliment al marc legal català en aquesta matèria”.

Les resolucions aprovades ahir recullen l’esperit de la declaració de la Junta de Portaveus del Parlament que es va aprovar al gener sobre l’art de la Franja i la col·lecció del Museu de Lleida. Aquella declaració ja suggeria en nom de la cambra catalana “la conveniència que la discussió sobre la titularitat de les col·leccions se sostregui de la lluita judicial i es porti al terreny patrimonial i tècnic”.

tracking