SEGRE

OBITUARI RELIGIÓ

Mor Ciuraneta, el bisbe que va defensar la unitat del Museu

Va lluitar per demostrar que les obres d'art en litigi amb Aragó són de Lleida

El bisbe emèrit de Lleida, Francesc Xavier Ciuraneta.

El bisbe emèrit de Lleida, Francesc Xavier Ciuraneta.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El bisbe emèrit de Lleida Francesc Xavier Ciuraneta (1940-2020) va morir ahir de matinada a la Palma d’Ebre, on va nàixer feia 80 anys. Va ser titular de la diòcesi lleidatana entre el desembre del 1999 i el març del 2007, any en què la Generalitat va reconèixer amb la Creu de Sant Jordi el seu “caràcter conciliador” a l’haver d’afrontar el “complex litigi per les obres d’art del Museu Diocesà”. I és que Ciuraneta no va dubtar a remoure cel i terra per presentar davant de Roma les proves que les 111 obres en litigi amb Aragó són de Lleida. Les va elevar a la Congregació per als Bisbes, Signatura Apostòlica, fins i tot al Tribunal de la Rota, però tot va ser endebades, ja que mai van arribar ni tan sols a examinar la documentació aportada pel llavors bisbe de Lleida.

Estant al capdavant de la diòcesi també es va dur a terme el nou edifici de Càritas diocesana, la remodelació de l’Acadèmia Mariana i la construcció de la Casa d’Espiritualitat, les parròquies de Santa Teresa Jornet i de Sant Antoni Maria Claret, totes dos a la ciutat de Lleida. Precisament, la Paeria també li va atorgar al final del seu mandat la Medalla de la Ciutat de Lleida “per l’important paper que va exercir per a la ciutat des de diferents àmbits, així com en reconeixement a la seua trajectòria pastoral i científica a l’Institut de Ciències Religioses (IREL)”. Ciuraneta va ser ordenat sacerdot el 28 de juny del 1964 a Tortosa i, abans de dirigir la diòcesi de Lleida, va ser nomenat el 12 de juny del 1991 bisbe de Menorca. El setembre del mateix any, va rebre l’ordenació episcopal a la catedral menorquina pel nunci a Espanya, Mario Tagliaferri.

El bisbat de Lleida va recordar ahir en un comunicat que, “preocupat per la transmissió de la fe, el bisbe emèrit arribava al cor dels fidels amb els seus escrits i paraules”. Quant a la seua lluita per defensar les obres d’art lleidatanes, el bisbat va destacar que “va treballar molt per la recuperació del patrimoni artístic de la diòcesi dedicant molts esforços i superant grans dificultats”.

Segons el portal Religió Digital, serà enterrat a la capella de la Verge de Montserrat de la Catedral, complint els seus desitjos, als peus de la patrona de Catalunya, on també està enterrat el bisbe Ramon Malla. La missa funeral està prevista avui a les 16.00 hores a la Catedral de Lleida. També la basílica de Menorca acollirà una missa fúnebre per la seua ànima el dia 14 de novembre a les 11.00 hores.

“Va defensar amb valentia i constància el patrimoni”

El Museu Diocesà de Lleida va recordar ahir la lluita de Ciuraneta per salvar les obres en litigi amb Aragó i va assegurar que “va defensar amb valentia i constància el patrimoni del museu” En aquesta línia, el director d’aquest espai museístic, Josep Giralt, va assegurar que va protegir l’art amb “el cos, ànima, esperit i amb ungles”. Així mateix, l’alcalde de Torrefarrera i vicepresident de la Diputació, Jordi Latorre, es va afegir als missatges de condolença a les xarxes recordant que “el bisbe Ciuraneta va defensar la diòcesi de Lleida i el seu patrimoni. Va deixar un bon record entre la ciutadania per ser senzill i ferm, potser per això sobrava per a alguns”. I des de Tortosa, on Xavier Ciuraneta va ser sacerdot des del 1964, l’alcalde d’aquest municipi, Ferran Bel i Accensi, va dir a través del seu compte de Twitter que “va ser un bon sacerdot i un bon bisbe. El meu condol per a la família, els amics i les diòcesis en les quals treballava de forma compromesa”.

tracking