SEGRE

PATRIMONI MONUMENT

Així llueix la Porta dels Apòstols de la Seu Vella després de dotze mesos de restauració

Sense bastides després de dotze mesos i mig per les obres de restauració

La Porta dels Apòstols i el campanar de la Seu Vella, ahir lliures de bastides després de més de dotze mesos.

La Porta dels Apòstols i el campanar de la Seu Vella, ahir lliures de bastides després de més de dotze mesos.MAGDALENA ALTISENT

Creat:

Actualitzat:

Segueixen les grues a la Seu Vella però des d’ahir ja pot contemplar-se de nou la cara d’un dels elements arquitectònics més significatius de l’edifici monumental, la Porta dels Apòstols. Després de dotze mesos i mig oculta, els operaris van retirar des de dilluns passat l’estructura de bastides que la cobrien per les obres de restauració dutes a terme des del mes d’octubre de l’any passat. Els treballs en aquesta àrea del monument encara no han finalitzat, ja que en les immediates setmanes es continuarà actuant a la part superior o coberta de la façana, accessible des de la zona del claustre. De fet, és una de les zones més sensibles d’aquesta portalada com a paraigua de l’aigua de pluja, per la qual cosa encara s’estan ultimant els treballs en els seus elements constructius. Aquests han consistit sobretot en la neteja, restauració i consolidació d’algunes esquerdes a la pedra, que s’han segellat.

El que sí que llueix ja són els elements escultòrics que es conservaven a la portalada –sobretot la imatge de la Mare de Deú al trencallums a sobre de l’entrada–, no només curats ara dels efectes de l’erosió i la brutícia del pas dels anys, sinó amb un autèntic regal per a la vista: restes significatives recuperades de policromia, amb colors rojos i blaus, que afegiran un atractiu més a aquesta construcció gòtica de finals del segle XIV i principis del XV.

La portalada també s’ha digitalitzat per a una possible projecció en forma de ‘mapping’

Tècnics i operaris de l’empresa valenciana Cyrespa també han retirat les bastides i el muntacàrregues que es va situar en una de les cares del campanar per poder accedir al templet i pisos superiors i les obres de restauració del qual també es troben a la recta final.

De moment, part del baluard de l’Assumpció (la plaça davant de la Porta dels Apòstols i als peus de la torre) seguirà tancat i limitat per tanques, atès que està destinat per a la provisió de materials de les obres de restauració.

La Porta dels Apòstols i el campanar de la Seu Vella, ahir lliures de bastides després de més de dotze mesos.

La Porta dels Apòstols i el campanar de la Seu Vella, ahir lliures de bastides després de més de dotze mesos.MAGDALENA ALTISENT

tracking