SEGRE

ÒBITS ARTS ESCÈNIQUES

Adéu a una gran del teatre català

Mor als 90 anys l'actriu Montserrat Carulla, una de les intèrprets més populars i lluitadora per les llibertats || El món cultural plora la seua desaparició i en destaca la trajectòria professional

Montserrat Carulla, en el seu últim paper teatral a l’obra ‘Iaia!’, amb què va deixar l’escena el 2014.

Montserrat Carulla, en el seu últim paper teatral a l’obra ‘Iaia!’, amb què va deixar l’escena el 2014.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’actriu Montserrat Carulla, una de les més estimades de l’escena i de la televisió catalanes, va morir ahir al matí a Barcelona als 90 anys. La gran dama del teatre català, mare de la també actriu Vicky Peña i del dramaturg Roger Peña, era un rostre molt popular gràcies a sèries de TV3 com El cor de la ciutat. El món cultural, sobretot el teatral i del cine, va plorar la pèrdua amb reaccions a través de les xarxes socials destacant sobretot la trajectòria professional de l’actriu i també el seu compromís amb la llibertat i amb la independència de Catalunya.

Carulla es va iniciar en el teatre amateur a finals de la dècada dels anys quaranta i va saltar al sector professional el 1960. En la seua trajectòria teatral va participar en muntatges com La gran aventura, de Jaume Salom; Primera història d’Esther i Luces de bohemia, dirigides per Lluís Pasqual; Àngels a Amèrica, de Josep Maria Flotats; Recordant Martí i Pol, de Joan Lluís Bozzo, i diverses obres dirigides per Mario Gas, com Guys & Dolls i Música per a una nit d’estiu, entre moltes altres.

Carulla es va acomiadar dels escenaris el 2014 amb l’obra ‘Iaia!’, escrita i dirigida pel seu fill, Roger Peña

En el cine va actuar en pel·lícules com Cambio de sexo, de Vicente Aranda; La ciudad de los prodigios, de Mario Camus; Companys, procés a Catalunya, de Josep Maria Forn, i El orfanato, de Juan Antonio Bayona, i en televisió en sèries com Estació d’enllaç, Laberint d’ombres, El cor de la ciutat, Crematorio i La Riera.

El gener del 2014 es va acomiadar dels escenaris amb l’estrena al Teatre Romea –on havia debutat més de cinquanta anys enrere– de Iaia!, obra escrita i dirigida pel seu fill, Roger Peña, i coprotagonitzada juntament amb el seu nét, Aleix Peña. En la seua gira de comiat dels escenaris, aquest muntatge va poder veure’s aquell any també a Lleida i Balaguer.

Actors com Joel Joan, Joan Lluís Bozzo i Julio Manrique van plorar la pèrdua de “l’actriu més gran entre les grans”. Teatres com el Lliure, el Romea, el TNC o la Sala Beckett van lamentar la desaparició de l’actriu i van donar el seu condol a la família, així com Òmnium Cultural, el Festival Grec, l’Institut del Teatre, la Filmoteca de Catalunya o el Gremi de Llibreters.

tracking