SEGRE

CINEMA

Animac commemorarà els seus 25 anys amb una edició híbrida

Amb activitats presencials i programació en línia

Animac commemorarà els seus 25 anys amb una edició híbrida

Animac commemorarà els seus 25 anys amb una edició híbridaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Mostra de Cinema d'Animació de Catalunya, Animac, celebrarà els seus 25 anys fent un viatge pel passat, present i futur del cinema d'animació. La programació serà en format híbrid, amb activitats presencials a Lleida, del 26 al 28 de febrer, i en línia a través de la plataforma Filmin, YouTube i Instagram, que s'estendrà del 25 de febrer al 7 de març.

El Premi Trajectòria d'Animac 2021 serà per a Carles Porta, dissenyador, realitzador audiovisual, il·lustrador, dibuixant i artista lleidatà, i creador de les cartes de presentació visuals d'Animac des dels seus inicis. D'altra banda, el certamen, que organitza l'Ajuntament de Lleida, ha presentat aquest dijous el cartell de la seva 25a edició, obra de l'artista noruega Gina Thorstensen.

El programa, que es desenvoluparà entre el 25 de febrer i el 7 de març del 2021, "recollirà alguns dels millors films dels darrers 25 anys d'Animac, però també i sobretot el millor de l'animació actual i 'incubator' o convocatòria de futurs projectes", segons ha explicat la directora del certamen, Carolina López. "Malgrat les circumstàncies, no volíem deixar de celebrar una part presencial a Lleida, que trobem és fonamental, però també aprofitar la dimensió en línia per arribar a més públics", ha assenyalat.

En concret, divendres 26 de febrer tindrà lloc la inauguració a Lleida, i durant aquell cap de setmana es faran projeccions i conferències presencials, mentre la resta dels dies el contingut es podrà seguir en línia.

L'artista noruega Gina Thorstensen, autora del cartell de la 25a edició Animac ha donat a conèixer aquest dijous el cartell que acompanyarà la celebració dels seus 25 anys, obra de l'artista noruega Gina Thorstensen, reconeguda internacionalment pel seu treball com a directora artística al llargmetratge d'animació 'Marona's Fantastic Tale'.

Des dels inicis d'Animac, l'artista i il·lustrador lleidatà Carles Porta ha estat el responsable de la imatge gràfica del certamen, l'encarregat de crear les cartes de presentació visuals d'Animac, així com cartells i caretes animades.

Enguany, però, la Mostra de Cinema d'Animació de Catalunya ha encetat una nova etapa creativa de la mà de Gina Thorstensen, que serà també l'encarregada de crear la careta de presentació d'Animac 2021, en col·laboració de l'animador Nacho Rodríguez. Thorstensen ha explicat que "per reflectir l'aniversari volia expressar el recorregut dels 25 anys com un procés de creació". "Vaig començar pensant en números i equacions matemàtiques complexes, i potser absurdes, però que eren igual a 25, i després les idees van agafar formes més abstractes i es van incorporar al meu univers", ha explicar.

Així, aquesta artista noruega espera "que el cartell transmeti la idea d'un viatge llarg ple de creativitat i sorpreses pròpies a l'animació i Animac", ha afirmat.

En reconeixement a la seva obra artística, Animac atorgarà el Premi Trajectòria 2021 al dissenyador, realitzador audiovisual, il·lustrador, dibuixant i artista lleidatà Carles Porta, creador interdisciplinari que treballa des de fa anys interessat per practicar el grafisme des de disciplines diverses amb especial interès per la imatge animada.

Compta amb una dilatada obra que engloba llibres il·lustrats com ara 'Tales from the Hidden Valley', publicat per The Flying Eye Books, una de les millors editorials de llibres il·lustrats del món, i ha treballat com a il·lustrador per a diferents revistes d'àmbit estatal.

Com a dissenyador gràfic, ha estat responsable des del 1997 de la imatge gràfica d'Animac i ha treballat en nombroses campanyes institucionals. En la seva faceta de cartellista, va ser premiat internacionalment pel grafisme d'Animac amb el Premi Jules Gerat dins del Festival Internacional d'Annecy 1999, i també és autor del cartell de l'edició 2003 del Festival de Cinema d'Animació de Brussel·les.

En el camp del cinema d'animació, ha realitzat dos curtmetratges d'autor, 'François le Vaillant', amb el qual ha estat seleccionat i premiat en nombrosos festivals internacionals, i 'Las vidas ejemplares', que forma part de la col·lecció 'Del trazo al pixel. Un recorrido por la animación española', produïda pel CCCB i presentada al Festival d'Annecy el 2015.

Des de 2009, fa difusió del cinema d'animació d'autor a través del projecte PUCK Cinema Caravana, coproduït amb Toni Tomàs. Un petit cinema en una caravana, que posa a l'abast de tothom, i en llocs públics, una selecció anual del millor de l'animació internacional. Porta és també creador de mapping i d'espectacles immersius destinats als més petits, i és professor d'Il·lustració i Animació a l'Escola d'Arts Municipal Leandre Cristòfol de Lleida.

El Museu Morera prepara una exposició dedicada a Carles Porta i la seva obra creativa per a AnimacAixí mateix, el Museu d'Art Jaume Morera de Lleida prepara una exposició a repassar els darrers 25 anys de la trajectòria artística Carles Porta, estretament lligats a la imatge d'Animac.

La mostra 'Carles Porta. La casa infinita', primera col·laboració del Morera amb Animac, proposarà un recorregut per les creacions de Porta, centrant la seva mirada en el seu procés creatiu, i recordant i establint connexions del que va ser el seu treball vinculat a Animac, però també aquelles altres idees, proves i relats del que no va acabar sent. Aquesta exposició, que es podrà veure de febrer a maig del 2021, suposarà una oportunitat única per endinsar-se en el particular univers de l'autor, un dels creadors lleidatans amb més projecció internacional, farcit de personatges i històries sorprenents que no deixen a ningú indiferent.

Animac commemorarà els seus 25 anys amb una edició híbrida

Animac commemorarà els seus 25 anys amb una edició híbridaACN

tracking