SEGRE

TRIBUNALS LITIGI

L'art es queda a Sixena

El Suprem declara nul·la la venda de 97 obres al Museu i el MNAC || Una quarantena que hi havia a Lleida se les va emportar la Guàrdia Civil el desembre del 2017 aprofitant l'aplicació del 155

Interior del Museu de Lleida el desembre del 2017, en el moment de l’embalatge d’una obra.

Interior del Museu de Lleida el desembre del 2017, en el moment de l’embalatge d’una obra.JORDI V. POU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les obres d’art de Sixena del Museu de Lleida i el MNAC no tornaran a Catalunya. El Tribunal Suprem ha desestimat els recursos de la Generalitat, el Museu Nacional d’Art de Catalunya i el Consorci del Museu de Lleida contra la sentència de l’Audiència d’Osca, que va declarar nul·la la venda de les 97 obres d’art del monestir de Sixena a la Generalitat i al MNAC. En una sentència de més de 130 pàgines, el ple no considera vàlids els contractes de compravenda a l’entendre que la titular dels béns va ser una persona jurídica “diferent i independent” de la que va actuar com a venedora. La sala primera del Suprem reconeix “l’especial complexitat jurídica del litigi”, que justifica que no s’interposin costes en el procés.

Segons la sentència, la titular de les obres era el Reial Orde de Sant Joan de Jerusalem de Sixena, mentre que el que va actuar com a venedor va ser l’Orde de Sant Joan de Jerusalem de Valldoreix, que les va vendre a la Generalitat els anys 1983, 1992 i 1994. Segons la interlocutòria, els béns en litigi formen part del tresor artístic del monestir de Sixena, que va ser declarat “Monument Nacional”, per la qual cosa el règim de protecció “ha d’estendre’s també a aquest tresor artístic”.

Tanmateix, la sala no comparteix la causa de nul·litat, apreciada per l’Audiència d’Osca, vinculada a la infracció de les normes de protecció del patrimoni historicoartístic i a la consideració dels objectes venuts com a béns fora del comerç. Malgrat que els contractes de compravenda en litigi “van complir els requisits de la legislació canònica”, segons el Suprem, no compleixen, per a la sala, els “addicionals de la legislació civil”.

Concretament, considera que l’orde del monestir de Valldoreix no tenia facultat per disposar dels béns. En aquest sentit, confirma el criteri de l’Audiència quan entén que la validesa de les vendes “des del punt de vista canònic no equival al civil”. “El permís de la Santa Seu no pot equiparar-se a les autoritzacions administratives legalment exigibles”, assenyala el text.

«La decisió del Suprem és una nova mostra de la judicialització de la cultura i de la vergonya de l’aplicació del 155 que a #Lleida vam patir el 2017».

Val a recordar que un total de quaranta-quatre obres originàries de Sixena van sortir del Museu de Lleida la matinada de l’11 de desembre del 2017 en mans d’agents de la Guàrdia Civil, sota l’empara del 155. La comitiva se’n va anar catorze hores després entre desenes de manifestants concentrats que denunciaven l’“espoli”. Un any abans, el Govern havia autoritzat entregar a l’Aragó les 53 obres del monestir de Sixena dipositades al MNAC.

tracking