SEGRE

POLÍTICA CULTURAL PATRIMONI

El Museu de Lleida estrena una obra gòtica de Sant Antoni Abat

Una escultura del Mestre d'Albesa comprada per la Generalitat

Escultura de Sant Antoni Abat.

Escultura de Sant Antoni Abat.MUSEU DE LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat ha dipositat al Museu de Lleida una escultura gòtica de Sant Antoni Abat, comprada a instàncies de la pinacoteca lleidatana per 64.000 euros al col·leccionista i antiquari londinenc Sam Fogg, que l’havia adquirit a la casa de subhastes Christie’s de Londres el 2016. Es tracta d’una escultura en pedra policromada, ben conservada, datada a l’últim terç del segle XIV i atribuïda al Mestre d’Albesa.

L’obra s’exhibirà al públic des d’avui i durant un mes a la zona del cor de l’església del Museu, abans de la seua incorporació a l’exposició permanent un cop hagi acabat la remodelació de les sales de l’art gòtic, que es preveu que comenci aquest febrer.

El Govern la va adquirir per 64.000 € a un antiquari a Londres que l’havia comprat en una subhasta

Val a recordar que aquesta remodelació està pendent des del polèmic trasllat al monestir de Sixena el desembre del 2017 de 44 obres, algunes de les quals s’exhibien en aquesta àrea. De fet, aquesta reorganització de l’exposició permanent podria veure’s afectada de nou si prospera la reclamació de les 111 peces de Barbastre, després d’una sentència l’execució provisional de la qual té data: el proper 15 de febrer. Avui mateix està prevista una reunió telemàtica dels patrons del Consorci (Generalitat, Paeria, Diputació, consell del Segrià i bisbat) per tractar aquest cas i el rebuig per part del Tribunal Suprem als recursos presentats per l’art de Sixena.

Sobre la nova adquisició del Museu, la pinacoteca va destacar que aquest Sant Antoni Abat és una obra inèdita en la historiografia. Estilísticament s’emmarca en la denominada Escola de Lleida d’escultura del segle XIV, al capdavant de la qual se situa Bartomeu de Robió, autor del retaule major de la Seu Vella de Lleida, del qual el Mestre d’Albesa va ser un dels principals deixebles, format segurament al seu taller.

tracking