SEGRE

Així va ser l'odissea de l'adquisició del Sant Antoni Abat del Museu de Lleida

La nova escultura de Sant Antoni Abat ja pot veure’s al cor de l’antiga església del Museu.

La nova escultura de Sant Antoni Abat ja pot veure’s al cor de l’antiga església del Museu.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’historiador de l’art i exconservador del Museu de Lleida Alberto Velasco era ahir un dels més feliços a la pinacoteca lleidatana en l’estrena de l’escultura gòtica de Sant Antoni Abat, comprada per 64.000 euros per la Generalitat.

No és per a menys, perquè ell va ser el responsable d’una operació comercial que s’ha saldat finalment amb èxit.

Velasco va explicar a Twitter que va descobrir aquesta escultura de pedra al catàleg d’una subhasta de Christie’s, a Londres el 2016, descrita com “Spanish, probably Galicia”, i procedent de la col·lecció de José Luis Várez Fisa, un important col·leccionista espanyol.

Velasco va identificar el veritable autor d’aquesta obra de l’últim terç del segle XIV, el Mestre d’Albesa, un escultor anònim conegut perquè el seu principal treball va ser el retaule major de l’església d’Albesa.

L’historiador lleidatà va proposar-ne a la Generalitat l’adquisició per al Museu de Lleida, que va donar el vistiplau a l’operació i fins i tot el va facultar perquè anés ell mateix a examinar l’escultura i licitar a la subhasta a Londres.

Tanmateix, allà es va trobar amb la competència d’un col·leccionista català, que va superar l’oferta de la Generalitat, però que es va quedar amb la mel als llavis ja que, al final, la peça se la va quedar l’antiquari londinenc Sam Fogg, un dels més importants del món en art medieval. Mr. Fogg va restaurar la peça (l’ara i l’abans pot veure’s a les fotos), que Velasco va descobrir de nou fa poc al web de la galeria londinenca.

L’historiador lleidatà va contactar amb Fogg per explicar-li la importància d’aquesta escultura per a Lleida i assegura que fins i tot va aconseguir una rebaixa en el preu que ha acabat pagant la Generalitat.

La nova escultura de Sant Antoni Abat ja pot veure’s al cor de l’antiga església del Museu.

La nova escultura de Sant Antoni Abat ja pot veure’s al cor de l’antiga església del Museu.ITMAR FABREGAT

tracking