SEGRE

POLÍTICA CULTURAL LITIGI

Tots a l'una per l'art de Sixena

Les institucions que integren el Consorci del Museu de Lleida recolzen recórrer al Constitucional i als tribunals europeus || La Plataforma d'Entitats Culturals critica la sentència del Suprem

Trasllat a Sixena de les obres del Museu per part de la Guardia Civil el desembre de 2017.

Trasllat a Sixena de les obres del Museu per part de la Guardia Civil el desembre de 2017.ITMAR FABREGAT

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Tots els patrons que integren el Consorci del Museu de Lleida van confirmar ahir la intenció d’“anar fins al final” en defensa de les obres d’art de Sixena, després que dijous passat es va conèixer la sentència del Tribunal Suprem declarant nul·la la compravenda de les peces als anys 80 i 90 per part de la Generalitat. La decisió de recórrer al Tribunal Constitucional i fins i tot als tribunals europeus ja la va avançar divendres passat la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, que ahir va buscar el consens amb la resta de patrons de la pinacoteca (Diputació, Paeria, consell del Segrià i bisbat) en una reunió telemàtica del Consorci.

La reunió, tanmateix, es va celebrar en la “més estricta intimitat”, sense constància a les agendes de les institucions i sense comunicat oficial donant a conèixer algun detall de la cita. Des de la mateixa conselleria de Cultura es va informar que no s’havia considerat oportú oferir cap informació sobre el resultat de la reunió, “rebaixant-ne” així el possible interès.

La conselleria de Cultura no va considerar oferir cap comunicat sobre el resultat de la reunió

Un dels participants, el president de la Diputació, Joan Talarn, va confirmar que “tots ens hem posat d’acord a mantenir la via judicial per l’art de Sixena, per acudir primer al Constitucional, que és un pas necessari per acabar segurament després als tribunals europeus”.

La tebiesa mostrada per la reacció institucional davant de la nova sentència contrària al Museu de Lleida contrasta amb la fermesa del suport a la col·lecció d’art per part de la societat civil lleidatana. Ahir mateix, la Plataforma d’Entitats Culturals va advertir en un comunicat firmat per la seua portaveu, Txus Llavero, sobre la “inseguretat jurídica” amb la qual la sentència del Suprem “posa tots els museus del món” i “el perill sobre la unitat de les col·leccions”. Va considerar que els elements que s’han adduït en els fonaments de drets en les sentències de les obres de Sixena són “interpretacions excèntriques de la llei i de documents comercials i notarials per poder desposseir-los de les garanties” que n’avalaven la legalitat, i va atribuir les decisions judicials sobre Sixena a “un context sociopolític concret, el del conflicte polític entre Espanya i Catalunya”.

D’altra banda, a la reunió del Consorci també va sortir a col·lació el litigi per les 111 obres d’art originàries de la Franja, després que el jutjat de Barbastre ordenés l’execució provisional abans del 15 de febrer de la seua sentència contrària al Museu de Lleida. Els patrons van acordar esperar el resultat de les al·legacions presentades des de Lleida el 29 de desembre passat, que destacaven no només la fragilitat de moltes de les peces requerides sinó la impossibilitat d’organitzar un trasllat en condicions en tan poc temps.

tracking