SEGRE

ART TRAJECTÒRIA

Busquen pintures d'un artista de Balaguer per catalogar-les

La família de Marcel·lí Bergé, que va morir el 2012, en el centenari del pintor

La família de Marcel·lí Bergé va cedir el 2013 uns 25 quadres de l’artista al Museu de la Noguera.

La família de Marcel·lí Bergé va cedir el 2013 uns 25 quadres de l’artista al Museu de la Noguera.AYUNTAMIENTO DE BALAGUER

Creat:

Actualitzat:

Els fills del pintor de Balaguer Marcel·lí Bergé (1920-2012) van llançar el mes passat una crida pública a la recerca d’obres del seu pare amb l’objectiu d’editar un catàleg, en ocasió del centenari del seu naixement. “La iniciativa es va posar en marxa amb una mica de retard per culpa de la pandèmia, però ja hem tingut algunes respostes de persones que compten amb pintures seues”, va explicar a SEGRE un dels seus fills, Marcel. La idea és que els propietaris d’olis o dibuixos de Marcel·lí Bergé facilitin a la família de l’artista una fotografia –digital o en paper–, contactant a través del telèfon de Fotografia Bergé (973 45 07 06). El Marcel va recordar que el seu pare “va pintar i va vendre en vida molts quadres, que no sabem on han anat a parar i ara ens agradaria reunir el màxim possible d’obres en aquest catàleg com un record després de complir-se el seu centenari”. El fill de l’artista va afegir que “comptem amb el suport de l’ajuntament de Balaguer”.

Marcel·lí Bergé va nàixer molt lluny de la capital de la Noguera, a la localitat argentina de San Nicolás de los Arroyos, on s’havien traslladat els seus pares, originaris de la Sentiu de Sió. Tanmateix, amb tot just 5 anys va tornar a aquest poble de la Noguera, on va viure fins al 1957, quan es va instal·lar definitivament a Balaguer. Malgrat que la seua formació artística va quedar truncada per la Guerra Civil i la repressió franquista, la seua trajectòria pictòrica de més de sis dècades el va portar a exposar per tot Catalunya, i fins i tot a Mèxic i Califòrnia, fruit de les seues estades als anys 80 a l’altre costat de l’Atlàntic.

Llegat al Museu de la Noguera

Unos mesos després de la seua mort, la família Bergé va cedir el 2013 en dipòsit part del llegat de l’artista al Museu de la Noguera, unes vint-i-cinc obres representatives de les diverses etapes estilístiques de l’artista. Marcel·lí Bergé, un pintor autodidacte influït per artistes lleidatans com Leandre Cristòfol i Francesc Borràs, va ser autor d’una ingent obra que abraça diversos corrents artístics, del surrealisme simbòlic al realisme, plasmat en retrats, bodegons i paisatges. La sala Res Non Verba de Lleida va exhibir els seus quadres el 2009.

tracking