SEGRE

JUSTÍCIA LITIGI

Santi Vila entrega al jutge el seu pis com a aval per Sixena

L'exconseller de Cultura presenta l'escriptura del seu habitatge de Figueres || Per a la fiança de 216.000 euros en la causa de l'art

L’exconseller va prestar declaració a Osca l’abril del 2018.

L’exconseller va prestar declaració a Osca l’abril del 2018.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exconseller de Cultura Santi Vila va constituir ahir fiança hipotecària al dipositar l’escriptura del seu pis de Figueres com a aval de la fiança de 216.000 euros que li reclama el jutjat d’instrucció núm. 3 d’Osca per un delicte de desobediència al negar-se a entregar les 44 obres d’art del Museu de Lleida que van acabar traslladant-se el desembre del 2017 al monestir de Sixena, segons van informar fonts de la seua defensa, que exerceix l’advocat Juan Segarra, del despatx Molins Defensa Penal.

Val a recordar que Vila ja va cobrir en metàl·lic la meitat d’aquesta fiança (108.000 euros) amb “l’ajuda de diverses persones físiques i jurídiques que van reclamar una discreció total”, segons es va conèixer l’estiu passat. L’exconseller havia demanat al gener el suport de la Caixa de Solidaritat per fer front a la fiança, la qual cosa llavors va obrir un debat polític en l’àmbit independentista que es va acabar amb la negativa a atorgar-li l’ajut econòmic.

Vila va presentar l’aval del seu pis de Figueres, de 131 metres quadrats, amb un valor de gairebé 290.000 euros. El jutjat oscenc va ordenar posteriorment realitzar una taxació de l’immoble perquè els pèrits ratifiquessin aquesta valoració. Ara, amb l’entrega física de l’escriptura, el jutjat s’assegura que la finca no pugui vendre’s fins que es resolgui el procés judicial, per al qual encara no hi ha data per a la vista oral.

El seu successor al capdavant de la conselleria de Cultura, Lluís Puig –exiliat a Bèlgica–, també està processat en la mateixa causa a instàncies de la Fiscalia i de l’ajuntament de Vilanova de Sixena, tot i que el jutge li va reclamar només 88.000 euros de fiança. En el seu cas, sí que va ser la Caixa de Solidaritat la que el va recolzar per abonar en el seu dia aquesta quantitat.

Val a recordar que l’àrea del gòtic va ser la més afectada fa tres anys quan es van traslladar a Sixena diverses peces de la col·lecció en una polèmica operació, amb Guàrdia Civil inclosa, en plena intervenció de la Generalitat pel 155.

Entrada gratis al Museu de Lleida fins a final d’abril per obres Des d’aquesta setmana, el Museu de Lleida pot visitar-se de forma gratuïta i fins a finals d’abril a causa de l’inici de les obres de remodelació de tota l’àrea de l’art gòtic de l’exposició permanent. Aquests treballs afecten el recorregut i les visites en aquesta zona de la pinacoteca, per la qual cosa els responsables del Museu han eliminat la taquilla (la tarifa general és de 5 euros) per compensar que el públic no pugui veure una part important de l’exposició.

tracking