SEGRE

PATRIMONI REGISTRE

L'Església va immatricular 2.157 béns a Lleida des del 1998

Segons una llista de l'Estat, que confirma la publicada per la Generalitat

La catedral de Santa Maria de la Seu d’Urgell apareix a la llista de béns immatriculats.

La catedral de Santa Maria de la Seu d’Urgell apareix a la llista de béns immatriculats.AJUNTAMENT DE LA SEU D’URGELL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Església catòlica va immatricular un total de 34.961 béns a Espanya des del 1998, amb la reforma de la llei Hipotecària duta a terme pel Govern de José María Aznar i fins al 2015, segons el llistat de béns immatriculats elaborat pel Govern central i enviat ahir al Congrés dels Diputats. Segons aquesta llista, es contemplen un total de 2.137 béns immatriculats a la província de Lleida, la mateixa xifra que ja va fer pública la Generalitat el mes de juliol passat. Lleida és la província catalana més afectada amb el 58% del total de propietats inscrites per l’Església a Catalunya.

“Les immatriculacions s’han produït a l’empara d’una situació legal, una altra cosa és que, al llarg dels anys, hi hagi hagut posicionaments contraris a la reforma que va propiciar el govern d’Aznar, però ha estat a la llum de la legalitat”, va declarar ahir la vicepresidenta primera del Govern espanyol i ministra de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Carmen Calvo.

El Govern central assenyala que si es discrepa es pot reclamar “als tribunals” o per la via administrativa

Dels béns immatriculats a la província de Lleida, el 40% corresponen a construccions dedicades al culte com temples, ermites, capelles, conjunts eclesiàstics i santuaris, mentre que un 50% són terrenys, sobretot rústics. La resta d’inscripcions són edificis civils com rectories o solars. Amb la publicació de la llista, Calvo va assenyalar que qualsevol persona física, jurídica o administració pública que discrepi pot reclamar algun d’aquests béns, ja sigui per la via administrativa o per la “via dels tribunals”.

De fet, el llistat posa en el centre de la polèmica la xifra que només 77 dels 2.157 béns immatriculats a la província de Lleida es van fer amb un títol diferent a la certificació eclesiàstica, la qual cosa va propiciar la reforma de la llei Hipotecària. En el conjunt de l’Estat espanyol, l’Executiu ha comptabilitzat un total de 34.961 finques immatriculades entre el 1998 i el 2015.

tracking