SEGRE

PATRIMONI LITIGI

El Govern d'Aragó reclama ara una penalització econòmica diària per al Museu i el bisbat de Lleida

El Govern d'Aragó reclama a la jutge 500 euros de penalització al dia per al Museu i el bisbat de Lleida || Al·lega incompliment en el termini per enviar les 111 obres a Barbastre

Algunes de les peces arribades dilluns a Barbastre.

Algunes de les peces arribades dilluns a Barbastre.GOBIERNO DE ARAGÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quan el bisbat de Barbastre-Montsó i el Govern d’Aragó van rebre dilluns a la capital del Somontano el primer lot de 23 peces procedents del Museu de Lleida, ja van advertir que el Consorci i el bisbat de Lleida “només han complert parcialment” amb l’ordre judicial que obliga a lliurar 111 obres. Per això, els serveis jurídics del Govern aragonès no van esperar ni 24 hores per presentar ahir al matí un escrit davant del jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 de Barbastre reclamant multes pel retard a l’haver-se depassat el termini del 15 de febrer per enviar tots els béns en litigi.

Els lletrats de l’Executiu aragonès van sol·licitar a la magistrada del jutjat, María Pilar Juste, que s’imposin multes diàries de 500 euros tant al Consorci del Museu com al bisbat de Lleida durant un termini màxim de cinc dies perquè entreguin la totalitat de les 111 peces en litigi, amb “exprés apercebiment d’incórrer en responsabilitat penal”.

També van reclamar la resolució dels incidents d’oposició presentats des de Lleida i que s’assenyali data per a l’entrega de la resta de béns. L’equip jurídic va manifestar que “es presumeix bona fe de Lleida però això no serveix de res en el procés judicial”.

En un altre ordre, la Plataforma d’Entitats Culturals de Lleida farà públic segurament avui un comunicat per mostrar la seua “decepció” davant del silenci de les institucions catalanes i l’actual desenvolupament dels esdeveniments.

Berbegal i Peralta veuen ara “la porta oberta” a les seues reclamacions El primer enviament a Barbastre d’obres d’art en litigi del Museu de Lleida –el Consorci va assenyalar que en els propers dies donarà a conèixer un pla per traslladar la resta de les 111 peces– podria tenir conseqüències col·laterals.Des de Berbegal i Peralta de Alcofea, dos municipis les parròquies dels quals van passar de la diòcesi de Lleida a la d’Osca el 1955, veuen a partir d’ara “la porta oberta” a les seues reclamacions.

Així ho va afirmar ahir l’alcalde de Berbegal, José Carlos Boned, recordant que el Museu de Lleida conserva el frontal de Sant Salvador, del segle XIII, que va arribar a Lleida també a l’època del bisbe Meseguer.Peralta de Alcofea reclama una taula de Sant Pere i el Calvari, del segle XV, així com la façana d’El Tormillo, un temple en ruïnes de què Meseguer va salvar aquest element arquitectònic per incorporar-lo a l’església romànica de Sant Martí de Lleida.

Boned va comentar que el bisbat d’Osca “seria el que hauria de portar el pes de tot això”..

El bisbat diu que “ha d’acatar l’ordre del jutge”

Després que dilluns el comunicat del Consorci del Museu destaqués sense més explicacions que “el bisbat de Lleida, propietari de les obres, ja ha comunicat la voluntat d’entregar-les”, l’al·ludit va voler puntualitzar ahir aquesta versió en un altre comunicat.Així, des de la diòcesi lleidatana es va informar que el passat dia 9 van enviar una carta a la consellera de Cultura sol·licitant-li més informació sobre quins passos fer davant l’ordre judicial que obligava tant el Museu com el mateix bisbat –els dos demandats– a entregar a Barbastre abans del dia 15 les obres en litigi.

En aquesta missiva, el bisbat també oferia a la consellera (com a presidenta del Consorci del Museu) la seua ajuda per col·laborar en el compliment de l’ordre dictada per la justícia.Aquesta mateixa carta es va tramitar un dia després, el 10 de febrer, al jutjat de Barbastre, perquè “l’acte ordenant el trasllat obligava solidàriament el bisbat i el Consorci”.

En el comunicat d’ahir, s’afirma que “la justícia civil parla i pren decisions d’obligat compliment que aquest bisbat acata”.Afegeix que “el bisbat sempre ha actuat de bona fe, amb els recursos legals al seu abast (...), però com ha manifestat en diverses ocasions, ha d’obeir les ordres del jutge, encara que siguin d’execució provisional”.

tracking