SEGRE

LLIBRERIES BALANÇ

Cau un 20 per cent la venda de llibres en l'any de la Covid

A Catalunya, pel Sant Jordi confinat, però a l'Estat la facturació va créixer un 1 per cent || Augmenta l'índex de lectura

Clients en una llibreria de l’Eix Comercial de Lleida aquest febrer.

Clients en una llibreria de l’Eix Comercial de Lleida aquest febrer.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector del llibre ha tancat el primer any de pandèmia amb més lectors, però amb una caiguda de vendes a Catalunya entorn del 20%, sobretot a causa de l’anul·lació de la diada de Sant Jordi presencial, que “pesa molt i és un llast que s’ha arrossegat tot l’any”. Així ho va explicar ahir el president de la Cambra del Llibre, Patrici Tixis, que va reconèixer que aquesta radiografia té més bones xifres a la resta de l’Estat, on la facturació va créixer al voltant de l’1% al no tenir tant protagonisme la jornada del 23 d’abril.

Entre els efectes positius de la Covid-19, Tixis va destacar l’increment en l’índex de lectors, així com l’augment també de les vendes a les plataformes online i a les llibreries de proximitat. Així, pel que fa a la lectura, segons una enquesta del Gremi d’Editors d’abans de l’estiu, del 50% de gent que llegia llibres almenys un dia a la setmana es va passar durant la pandèmia al 57%.

“Costa molt que creixi aquest índex, guanyar un punt costa moltíssim, i de cop se’n van guanyar set”, va remarcar Tixis. D’altra banda, plataformes online com Libelista –integrat per llibreries independents– van experimentar un gran creixement: el febrer de l’any passat venien un centenar de llibres al mes i han passat a uns 550 mensuals, i la pàgina web ha crescut un 140%, de manera que ha arribat als 250.000 usuaris a l’any.

Al contrari, Tixis va lamentar l’augment de la pirateria digital, sobretot per WhatsApp, que suposa que el sector deixi d’ingressar uns 200 milions d’euros.

D’altra banda, la Cambra del Llibre decidirà a mitjans o finals de març com serà la diada de Sant Jordi, encara que Tixis va assumir que “la jornada no podrà ser com sempre”. El sector treballa en diversos escenaris “flexibles i ordenats” per adaptar-se a les prescripcions que dicti el Procicat i readaptar-se a la situació.

tracking