SEGRE

PATRIMONI LITIGI

IMATGES | El Museu de Lleida envia cinc lots d'obres més a Aragó

El Museu envia cinc lots d'obres més a Aragó, que completen el conjunt de les 28 que reconeixia que guardava en dipòsit || Transport especial a causa de l'estat de conservació de les peces

Els operaris van carregar a mitja tarda el camió amb una vintena de caixes amb fragments de les obres abans de partir cap a Barbastre.

Els operaris van carregar a mitja tarda el camió amb una vintena de caixes amb fragments de les obres abans de partir cap a Barbastre.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

A poc a poc, la història del litigi de l’art del Museu de Lleida amb Barbastre sembla que està arribant al final. Ahir es va viure un nou capítol amb l’enviament de cinc lots més d’obres, que se sumen a les 23 que es van traslladar al Museu Diocesà de Barbastre el passat dia 15. Amb això es va completar el conjunt de 28 obres que des de Lleida sempre s’ha reconegut que es guardaven en dipòsit i de menor valor artístic. El Consorci del Museu ja va anunciar la setmana passada que les 83 peces restants del litigi –les veritables protagonistes del procés judicial– s’entregaran a Aragó pròximament (vegeu el desglossament).

Com va succeir el passat dia 15, el trasllat d’ahir no va concitar tampoc la més mínima expectació. Un petit camió aparcat davant la porta de càrrega de la sala d’exposicions temporals va esperar fins a mitja tarda que els operaris acabessin d’embalar les obres, i va partir poc abans de les 17.00 hores en direcció a Barbastre.

En una vintena de paquets van viatjar cap a la capital del Somontano els fragments dels cinc lots. De fet, l’estat de conservació d’aquestes peces va justificar aquest trasllat especial una setmana després del primer enviament.

El mateix Museu va informar que es van entregar 26 fragments d’un retaule originari de Sirés (segle XVII), tres taules pintades d’un altre retaule de Montanui (s. XVI), un sagrari de fusta de Gabarret (s.XVIII), dos fragments d’un teginat de fusta amb restes de policromia de Ballobar (s. XIV-XV) i una talla d’un Sant Bisbe de Centenera (s.XVI-XVII). L’advocat de la diòcesi oscenca va criticar les “entregues a degoteig, que no són maneres d’actuar en el procés”, i va afegir que “no se sap quan entregaran la resta”.

També va afirmar que “se’ls ha trencat el discurs de la unitat museística i no tenen arguments per justificar-la”.

Una empresa de Madrid traslladarà la resta de l’art El Consorci del Museu de Lleida va informar ahir que dimecres passat es va adjudicar a l’empresa SIT Expedición Arte y Seguridad SL, de Coslada, a Madrid, la contractació del trasllat (que inclou embalatge i manipulació) de les vuitanta-tres obres que queden pendents del litigi amb el bisbat de Barbastre-Montsó. L’operació es va adjudicar per un import de 25.385,80 euros (IVA inclòs).

El Consorci i l’empresa adjudicatària tancaran en els propers dies el pla d’entrega definitiva de l’art, que inclou la construcció a mida de les caixes per a les diferents peces a transportar. El Consorci també va informar que ahir dilluns mateix va comunicar aquesta acció al jutjat de Barbastre.

tracking