SEGRE

EDUCACIÓ MONESTIR

L'Escolania de Montserrat perd alumnes

Els responsables de l'abadia atribueixen la baixa demanda d'inscripcions a la situació de “por i paràlisi” que viu el país des de fa un any arran de la pandèmia

Escolanets de Montserrat es preparen per cantar a la basílica.

Escolanets de Montserrat es preparen per cantar a la basílica.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Escolania de Montserrat viu una situació anòmala a causa de les restriccions per la Covid-19. El centre ha hagut d’adaptar-se a les mesures sanitàries, però ara suma una nova incògnita i és que des de l’inici de la pandèmia s’ha registrat un fort descens en el nombre d’inscripcions. El curs 2020-2021 va començar amb només cinc alumnes nous i la demanda per al curs que ve és similar. “En un any normal en aquestes dates podríem tenir una vintena d’interessats que ja estarien fent les proves d’accés”, va explicar el pare Efrén de Montellà, prefecte de l’Escolania.

Atribueixen aquesta situació a la “paràlisi que viu el país” i a la “por dels contagis i la crisi econòmica”. A Montserrat, cada curs entren entre deu i dotze alumnes nous i l’Escolania compta habitualment amb uns cinquanta-tres alumnes. La crisi de la Covid-19 també ha afectat aquesta escola tan particular i el nombre d’inscripcions i de l’interès per fer-se escolà ha baixat. El mes d’agost, quan va arrancar el nou curs, van quedar cinc vacants lliures a quart de Primària –el primer curs que es pot fer al centre–, i la previsió per al curs vinent continua sent a la baixa.

Sobre la possibilitat que puguin entrar nenes a l’Escolania, el prefecte va assegurar que “aquest debat no està sobre la taula; la tradició de fa segles en què les veus blanques eren masculines. Tenim un patrimoni de partitures i composicions pensades per a aquestes veus blanques masculines i, de moment, seguim aquesta tradició”. A més, va afegir que “l’edifici tampoc està preparat per a una Escolania mixta”, encara que, si algun dia s’obre aquest debat, “no hauria de fer-se per la necessitat de tenir més candidats, sinó perquè s’aposti per un projecte diferent o per tenir un doble cor”.

tracking