SEGRE

ART NOVETAT

La Ruta del Cister estrena escultures d''estilites'

Homenatge simbòlic del desaparegut artista Mateo Vilagrasa a aquests anacoretes || Primera figura a Vallbona de les Monges

La columna amb la figura escultòrica a Vallbona de les Monges.

La columna amb la figura escultòrica a Vallbona de les Monges.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El passeig Montesquiu de Vallbona de les Monges llueix una de les escultures que formen part d’El bosc dels estilites de la ruta del Cister, de l’artista castellonenc Mateo Vilagrasa, que va morir el 2018 als 74 anys i que estava establert des del 2009 a la Cardosa, nucli de Cervera. Es tracta d’un projecte d’escultures ubicades a la ruta a peu o amb bicicleta que uneix els tres monestirs del Cister: Poblet, Santes Creus i Vallbona de les Monges.

Vilagrasa va idear un conjunt d’escultures en homenatge als anacoretes més radicals, els estilites, monjos cristians solitaris que vivien a l’Orient Mitjà a partir del segle V i que, en una vida completament dedicada a la contemplació, oració i penitència, es col·locaven sobre una plataforma situada a sobre d’una columna on s’estaven durant anys, i fins i tot fins a la mort.

La Fundació Vilagrasa impulsa aquest projecte de l’artista, que va morir el 2018 a la Cardosa, a Cervera

Les escultures de Vilagrasa, construïdes amb formigó, tenen una altura de gairebé quatre metres, entre la columna i la figura humana. L’obra té la intenció de reproduir el trajecte o, més aviat, el caminar del solitari cap al convent, evocant d’alguna manera la mateixa història dels monestirs.

L’origen del projecte es remunta al 1996 i abordava el tema de la solitud i l’autisme. Per això, el títol llavors va ser Bosc d’autistes.

El 2002, es va concretar en un projecte urbà d’escultura pública per a la ciutat de Munic, però finalment no es va dur a terme. Va ser el 2005 quan l’artista va decidir transformar aquell projecte urbà en un de rural en plena ruta del Cister convertint també les figures dels autistes en estilites.

El bosc dels estilites va nàixer així de la convicció de l’autor que l’art no és patrimoni exclusiu de les ciutats. Lamentablement, el projecte va quedar truncat després que Vilagrasa tingués una caiguda accidental el 2006 que el va deixar tetraplègic.

Va morir el novembre del 2018 sense veure’l realitzat, per la qual cosa és la fundació que porta el seu nom la que ha assumit el repte de complir el seu desig, amb el suport de la conselleria de Cultura de la Generalitat. De fet, es podria interpretar com el llegat de l’artista al paratge on va viure i va treballar durant els últims anys de la seua vida activa.

L’ajuntament de Vallbona va valorar positivament poder participar en aquesta exposició artística a l’aire lliure.

tracking