SEGRE

CINE FESTIVAL

Animac, una benvinguda i un adeu

La Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya arranca la 25a edició, en viu i online || L'artista Carles Porta rep el Premi Trajectòria després de 24 anys com a autor del cartell

Carles Porta va acomiadar ahir la relació amb Animac com a autor de la imatge gràfica del festival.

Carles Porta va acomiadar ahir la relació amb Animac com a autor de la imatge gràfica del festival.MAITE MONNÉ

Creat:

Actualitzat:

Encara que dijous ja van començar algunes projeccions i activitats paral·leles, Animac va aixecar ahir el teló de forma oficial amb un acte d’obertura –que no inauguració– al Teatre de la Llotja. Una edició molt singular, amb una celebració continguda del 25è aniversari del certamen, i completament adaptada a les restriccions provocades per la pandèmia.

Per això, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya va donar ahir la benvinguda de forma híbrida: un acte presencial per als mitjans de comunicació, en què les autoritats van entregar el Premi Trajectòria a l’artista lleidatà Carles Porta, i posteriorment, la sessió amb el públic, amb més de dos-cents espectadors, que van gaudir de la pel·lícula irlandesa Wolfwalkers, nominada als Globus d’Or, que s’entreguen demà..

Carles Porta es va acomiadar del certamen després de ser l’autor de la imatge gràfica d’Animac des de l’inici, el 1997, i fins l’any passat. “He estat molt afortunat i m’he sentit un privilegiat per aquesta relació de gairebé 25 anys amb el festival, un encàrrec fantàstic que cada any he pogut disfrutar amb absoluta llibertat creativa”, va explicar. Després de recollir ell mateix el guardó, seguint els protocols sanitaris preceptius, Porta va avançar que “la meua futura implicació en Animac serà provar de donar suport als projectes de cine d’animació que sorgeixin des de l’Escola Leandre Cristòfol”, en la qual imparteix classe i ofici.

Animac projectarà prop de 200 films, avui i demà a la Llotja i CaixaForum i fins al 7 de març online

En aquest mateix acte, la vicepresidenta de la Diputació i l’IEI, Estefania Rufach, va celebrar els 25 anys d’“un festival que ha anat creixent” i va reclamar “disfrutar de la cultura, tan necessària sempre i més en aquests moments”. El delegat del Govern, Ramon Farré, va destacar que Animac és “un esdeveniment que posa Lleida al mapa del país i de la cultural global”.

L’alcalde, Miquel Pueyo, va remarcar “la maduresa plena d’energia” d’“un esdeveniment molt important en el panorama audiovisual del sud d’Europa”, i va agrair el “viatge creatiu” que ha suposat la relació de Carles Porta amb Animac. Finalment, la directora del festival, Carolina López, va confessar que “una edició híbrida és com organitzar dos festivals alhora”, i va desitjar que “segur que tornarem a tenir un Animac com a lloc de trobada física dels enamorats del cine d’animació”.

La part telemàtica també va ser protagonista a l’hora dels premis d’Honor per a Joanna Quinn i Animation Master per a Adam Elliot, que els dos van agrair per vídeo. La britànica, que viu part de l’any a Màlaga, il·lusionada per rebre un premi a Espanya; i l’australià, sorprès perquè li reconeguin el talent des de l’altre extrem del món.

El centenari del naixement del cine va inspirar l’origen del festival.

Antoni Llevot va ser ahir una de les persones que va viure amb més intensitat emocional el 25è aniversari d’Animac. La primera edició, el 1997, es va celebrar el seu primer any com a regidor de Cultura de Lleida.

Però el certamen havia nascut un any abans, el 1996, amb el nom de Cinemàgic, quan Llevot estava al capdavant de l’Escola Municipal de Belles Arts. “Des de la Paeria ens van demanar celebrar d’alguna manera el centenari del naixement del cine i, després de reunir-nos amb gent de audiovisual, vam decidir organitzar una mostra de cine d’animació”, va recordar, ara satisfet de la col·laboració institucional, que “va costar uns anys a arribar”.

Carles Porta va acomiadar ahir la relació amb Animac com a autor de la imatge gràfica del festival.

Carles Porta va acomiadar ahir la relació amb Animac com a autor de la imatge gràfica del festival.MAITE MONNÉ

tracking