SEGRE

CULTURA

Sigena prepara una nova ofensiva per 'recuperar' més béns

La Plataforma Sijena Sí ha reivindicat que s’iniciïn les reclamacions judicials pertinents, per part del Bisbat d’Osca, per obtenir els béns de les parròquies de Berbegal, El Tormillo i Peralta de Alcofea

Façana de Sant Martí de Lleida, amb el pòrtic d'El Tormillo.

Sigena prepara una nova ofensiva per 'recuperar' més bénsMAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Plataforma Sijena Sí ha reivindicat que s’iniciïn les reclamacions judicials pertinents, per part del Bisbat d’Osca, perquè els béns de les parròquies de Berbegal -el frontal de l’altar major d’El Salvador-, El Tormillo -la portada romànica- i Peralta de Alcofea -les taules de San Pere i San Pablo- també els siguin retornats.

Després de l’arribada aquest divendres de 42 béns de les parròquies de la zona oriental d’Aragó, que es trobaven en dipòsit al Museu Comarcal i Diocesà de Lleida, l’Associació ha mostrat el seu suport al Bisbat oscenc en aquestes reivindicacions, amb la seua presència i acció ciutadana com venen fent-ho des de la seua marxa a Berbegal de 2017.

En una nota de premsa ha explicat l’associació que a causa de les mesures sanitàries davant la COVID, només un grup reduït de la Plataforma Sijena Sí s’ha concentrat aquest divendres a les portes del Museu Diocesà de Barbastre per celebrar la tornada d’aquestes obres d’art sacre a l’Aragó.

Aquesta representació incloïa diversos ciutadans de Barbastre juntament amb els alcaldes de Peralta de Alcofea, Berbegal i Roda d’Isàvena, a més del president de la Comarca del Somontano i els exalcaldes de Villanueva de Sijena i Peralta de Alcofea. Els alcaldes de Barbastre i Montsó, que havien d’estar rebent les obres, s’han solidaritzat també amb els concentrats, igual com l’alcalde de Villanueva de Sigena.

En aquesta jornada, la Plataforma ha volgut reiterar el seu total suport al bisbe de Barbastre-Montsó, monsenyor Ángel Pérez Pueyo, per la seua "valentia per acabar d'una vegada per sempre amb aquest difícil assumpte que s’ha dilatat durant 25 anys".

A més, Sijena Sí ha explicat que la tornada dels béns de Barbastre-Montsó "encoratja l’esperança" que aviat tornin les pintures murals de la sala capitular de Sigena, devolució l’execució provisional de la qual s’ha demandat en reiterades ocasions, ja que el Reial Monestir de Sigena ja està preparat per a la seua instal·lació.

Finalment, la Plataforma ha demanat a la directora general de Patrimoni Cultural del Govern d’Aragó, Marisancho Menjón, que s’iniciïn els passos per portar endavant el full de ruta aprovat, de forma recent, per tots els grups de les Corts d’Aragó, declarant el 2023 com a Any de Sigena, reivindicació d’aquesta Plataforma des de la seua fundació.

tracking